#TuFaciSarbatorile | Excelența, arma copiilor de la Bucium în lupta cu viața

De obicei spunem: cine are carte are parte. Dar sunt şi copii care, deşi învaţă, au minţi sclipitoare şi dorinţă de cunoaştere, nu au cu ce să îşi dezvolte pasiunile. Le place să aibă carte, dar de la viaţă nu au primit şi partea care să îi susţină. Astfel de copii se întâlnesc an de an într-un centru de lângă Iaşi, la Bucium. Un loc al inteligenţei, al minunilor, al speranţelor care cresc frumos şi se împlinesc. Unii dintre aceşti copii au fost abandonaţi încă din primii ani de viaţă, alţii s-au născut în sărăcie. La Bucium învaţă să fie deştepţi, să fie oameni, să ajute, să iubească şi să creeze. Şi să facă din excelenţă, un mod de viață.

19 Decembrie 2018, 19:36 (actualizat 20 Decembrie 2018, 10:22) |
#TuFaciSarbatorile. Excelența, arma lor în lupta cu viața
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Raluca este elevă în clasa a IX-a la un liceu de elită din Iaşi. De când se ştie a avut note mari la şcoală, i-a plăcut să înveţe. A fost antidotul ei pentru lumea în care s-a născut, într-o familie săracă dintr-o comună oarecare. Familia nu are cum să o întreţină pentru a-şi realiza visurile, dar performanţele ei de la şcoală au convins pe cine trebuie. Şi a ajuns la Centrul de Excelenţă din Bucium.

Centrul de Excelenţă Bucium este un unicat în România. Aici copii cu minţi puternice şi cu ambiţii nespuse devin cu adevărat învingători. Educaţia, ceea ce pot învăţa în fiecare zi, este singura lor armă. Au note bune la școală şi câştigă premii şi medalii la olimpiade şi concursuri. Bucium a devenit o pepinieră de genii.

Dimitrie şi-a descoperit pasiunea pentru desen. Are şi el o poveste tristă. Acasă are o soră diagnosticată cu multiple afectiuni şi știe ce inseamnă să-ți fie greu și să nu ai parte de tot ce îţi doreşti.

Înfiinţat în 2005, Centrul de Excelenţă Bucium numără peste 100 de copii și tineri, 25 studenți, 28 proveniți din familii nevoaişe şi 50 de copii abandonaţi în instituţii ale statului din județul Iași. Este un loc al renașterii.

Şi nu uită un lucru: că există întodeauna loc de mai greu. Şi atunci cum să nu împarţi din jucăriile primite altor copii? Au mers cu daruri la Gropniţa. Un loc trist cu copii şi mai trişti. Colinde şi urări de sărbători au împărtăşit şi cu colegii de la Liceul „Vasile Alecsandri"

În preajma acestor copii simţi emoție și tristețe. Ascunse cu mare grijă. Suferința lor nu e de vânzare. Așa cum nici fericirea nu vine la pachet cu un cadou. Greu să mai crezi în Moș Crăciun când cei ce ți-au dat viață te-au abandonat. Şi totuşi au puterea să spună mulţumesc! Să dăruiască şi să iubească. Nu doar de sărbători. Ci întreaga viaţă pentru care se pregătesc zi de zi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #TUFACISARBATORILE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 21°C 12°C
IASI 21°C 13°C
CLUJ 18°C 8°C
CONSTANTA 13°C 12°C
CRAIOVA 15°C 9°C
BRASOV 20°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI