#TuFaciSarbatorile | Excelența, arma copiilor de la Bucium în lupta cu viața

19 decembrie 2018, 19:36

Raluca este elevă în clasa a IX-a la un liceu de elită din Iaşi. De când se ştie a avut note mari la şcoală, i-a plăcut să înveţe. A fost antidotul ei pentru lumea în care s-a născut, într-o familie săracă dintr-o comună oarecare. Familia nu are cum să o întreţină pentru a-şi realiza visurile, dar performanţele ei de la şcoală au convins pe cine trebuie. Şi a ajuns la Centrul de Excelenţă din Bucium.

Centrul de Excelenţă Bucium este un unicat în România. Aici copii cu minţi puternice şi cu ambiţii nespuse devin cu adevărat învingători. Educaţia, ceea ce pot învăţa în fiecare zi, este singura lor armă. Au note bune la școală şi câştigă premii şi medalii la olimpiade şi concursuri. Bucium a devenit o pepinieră de genii.

Dimitrie şi-a descoperit pasiunea pentru desen. Are şi el o poveste tristă. Acasă are o soră diagnosticată cu multiple afectiuni şi știe ce inseamnă să-ți fie greu și să nu ai parte de tot ce îţi doreşti.

Înfiinţat în 2005, Centrul de Excelenţă Bucium numără peste 100 de copii și tineri, 25 studenți, 28 proveniți din familii nevoaişe şi 50 de copii abandonaţi în instituţii ale statului din județul Iași. Este un loc al renașterii.

Şi nu uită un lucru: că există întodeauna loc de mai greu. Şi atunci cum să nu împarţi din jucăriile primite altor copii? Au mers cu daruri la Gropniţa. Un loc trist cu copii şi mai trişti. Colinde şi urări de sărbători au împărtăşit şi cu colegii de la Liceul „Vasile Alecsandri”

În preajma acestor copii simţi emoție și tristețe. Ascunse cu mare grijă. Suferința lor nu e de vânzare. Așa cum nici fericirea nu vine la pachet cu un cadou. Greu să mai crezi în Moș Crăciun când cei ce ți-au dat viață te-au abandonat. Şi totuşi au puterea să spună mulţumesc! Să dăruiască şi să iubească. Nu doar de sărbători. Ci întreaga viaţă pentru care se pregătesc zi de zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite