#TuFaciSarbatoarea | Îngerul copiilor. Inima medicului Cătălin Cîrstoveanu bate pentru miile de inimi pe care le-a salvat

21 aprilie 2019, 19:51

Acest băieţel avea doar 600 de grame când a venit pe lume. S-a născut acum patru luni, într-o maternitate în care nu exista aparatură performantă. Medicii au încercat să îl transfere în Capitală dar nu era niciun pat liber. Îngerul lui a fost Cătălin Cîrstoveanu.

Pentru bebeluşii prematuri, viaţa începe printr-o loterie. În toate maternităţile avem în jur de 250 de paturi speciale. Ar fi nevoie de 600. Sătul de promisiunile autorităților, medicul Cătălin Cîrstoveanu a ridicat de la zero o secție întreagă cu bani donați.

Clinica e dotată cu un sistem de telemedicină care permite transmiterea imaginilor video şi a parametrilor medicali în timp real pentru urmărirea semnelor vitale ale pacienţilor în orice colț al lumii.

Sute de bebeluși sunt salvați anual în această secție.

Dintr-o rezervă, ne priveşte curioasă Eva. E în Spitalul Marie Curie de doi ani. Acolo a spus „mama”, acolo a învăţat să meargă. Are o boală gravă pentru care nu există tratament. Părinţii n-au mai vizitat-o de câteva luni. Fetiţa întinde braţele spre oricine trece pe hol.

În anii ‘90, Cătălin Cîrstoveanu terminase rezidenţiatul şi s-a dus în Statele Unite. S-a întors cu un geamantan, în care a îndesat cărţi de specilitate şi cu gândul că va ridica în ţară o secţie asa cum văzuse în America. A plecat apoi cu o bursă în Irlanda de unde a venit cu un tir plin cu echipamente. În România, în acei ani, materialele de unică folosinţă erau reutilizate. Nu existau nici măcar mănuşi suficiente.

În secţiile de terapie intensivă, linia dintre viaţă şi moarte e aproape invizibilă. Fiecare tragedie a dus la o schimbare.

Medicul Cătălin Cîrstoveanu luptă pentru fiecare pacient, iar atunci când aparatura din ţară nu îl ajută, se urcă cu bebeluşii de doar câteva sute de grame în avion şi le redă viaţa în clinicile din străinătate.

Medicul încearcă de 12 ani să convingă autorităţile să construiască un spital de pediatrie la standarde internaţionale. Nu a reuşit. Dar nu se dă bătut. Pune mereu pe hârtie noi proiecte. Vrea să își extindă secţia ca să nu mai refuze transferuri.

Şi a convins o firmă să doneze bani pentru un heliport la Marie Curie. Ca să nu mai moară copiii în timp ce ambulanțele sunt blocate.

Există un singur secret: el şi echipa lui luptă pentru fiecare bebeluș ca şi cum ar fi propriul lor prunc.

Câștigăm libertatea de a fi mai buni împreună. Campania #TuFaciSărbătoarea este pentru noi toți, iar bucuria poate fi transmisă și printr-un mesaj.

Așteptăm mesaje despre oameni exemplari, despre fapte de neuitat, despre cei care nu au abandonat lupta pentru o viață mai bună.

Trimiteți mesaje pentru cei care trec prin momente dificile, care au de luptat cu un necaz, care au nevoie de solidaritate.

Fiecare din mesajele voastre înseamnă energie!

Ne puteți scrie pe WhatsApp la nr. 0733 508 076, pe pagina de Facebook StirileTVR sau pe site-ul stiriletvr.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite