#TuFaciSarbatoarea | Doi tineri care au muncit în Spania s-au întors în țară și au pus în practică ce au învățat în străinătate

România are tineri ambițioși, muncitori și dornici să își împlineasca visele. Ionuț și Rodica sunt doi dintre aceștia. Au trăit mulți ani în Spania, la cules de căpșune, unde s-au și cunoscut. Au muncit din greu împreună, au învățat meserie și au strâns bani. Dorul de țară și de familie i-a adus acasă în urmă cu aproape trei ani. Au cumpărat pământ și au investit totul în mica lor afacere cu fructe.

03 Mai 2019, 17:46 (actualizat 03 Mai 2019, 20:51) Știrile TVR |
Tu faci sărbătoarea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ionuț avea 20 de ani când a plecat de acasă, din satul dobrogean Izvoru Mare, în Spania. Nu știa ce îl așteaptă, dar visa că într-o zi va avea o viață frumoasă și va munci acasă, pentru el și familia lui. Zece ani a cules capșune în Spania. I-a fost greu. Nu știa limba, nu cunoștea nimic despre această muncă și nu simțise ce înseamnă să fi considerat un străin.

Când i s-au alăturat cei patru frați ai săi, dorul de casă a devenit mai ușor de suportat.

În Spania, Ionuț și-a găsit și iubirea vieții, pe Rodica, o tânără din Bucovina.

Au lucrat împreună și au învățat ce înseamnă cultura de căpșuni si ce stă în spatele acestei afaceri. Au pus bani deoparte pentru a se întoarce acasă și a-și implini visul. S-a întâmplat după 10 ani de muncă în Spania.

Cei doi lucrează acum un hectar de pământ cultivat cu căpșuni și 8000 de metri pătrați cu fructe de pădure. Nu se așteptau să le fie mai greu decât în Spania. Dar chiar au trecut prin situații mult mai dificile. Nu prea găsesc forță de muncă și au fost nevoiți să cheltuiască foarte mult pentru a-și construi sere trainice.

Tot frații lui Ionuț le-au sărit în ajutor. Muncesc și ei la câmp, însă pot face asta doar când vin din Spania, acasă, în concendiu.

Cum solul din România nu este la fel de bun pentru răsadurile de caăpșuni, iar vremea este mult mai capricioasă, producția de 15 tone anual pe care o au este la jumătate față de cea din Spania.

Dar Ionuț și Rodica nu se descurajează, chiar dacă reinvestesc tot profitul pe care îl fac din vânzarea fructelor. Se bucură că sunt acasă și că au putut să realizeze ceva cu propriile forțe în țara în care s-au născut. În curând, cei doi tineri vor avea și o casă numai a lor.

Atunci se vor simți, cu adevărat, o familie împlinită.

 

Câștigăm libertatea de a fi mai buni împreună. Campania #TuFaciSărbătoarea este pentru noi toți, iar bucuria poate fi transmisă și printr-un mesaj.

Așteptăm mesaje despre oameni exemplari, despre fapte de neuitat, despre cei care nu au abandonat lupta pentru o viață mai bună.

Trimiteți mesaje pentru cei care trec prin momente dificile, care au de luptat cu un necaz, care au nevoie de solidaritate.

Fiecare din mesajele voastre înseamnă energie!

Ne puteți scrie pe WhatsApp la nr. 0733 508 076, pe pagina de Facebook StirileTVR sau pe site-ul stiriletvr.ro.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #TUFACISARBATOAREA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI