‘România spune nu corupţiei. Toţi pentru justiţie’. Zeci de mii de oameni, la protestul din Capitală

20 ianuarie 2018, 13:45

Zeci de mii de români din toată țara au ieșit pe străzi, sâmbătă seară, pentru a le transmite guvernanților că sunt împotriva modificării legilor justiției, așa cum le-a votat Parlamentul, dar și a schimbărilor fiscale care au intrat în vigoare.  Mobilizarea s-a făcut pe retelele de socializare.

La București, întâlnirea protestatarilor nu a mai avut loc în Piața Victoriei, ci la Universitate, loc în care s-au strâns peste 40 de mii de oameni.

În pasaj au fost și îmbrânceli între manifestanți și forțele de ordine. Unul dintre jandarmi este anchetat de superiori după ce i-a lovit pe protestatarii de afară.

Oamenii au mărșăluit  de la Universitate până la Parlament. Pe străzile din Capitală au venit manifestanți din toate colțurile țării. Toți au strigat împotriva modificării legilor justiției și a celor fiscale.

ACTUALIZARE 22.30 Protestul din Bucureşti se încheie, au mai rămas aproximativ două sute de oameni. Circulaţia a fost reluată.

ACTUALIZARE 21.15 Oamenii încep să plece spre case, Piața Constituției se golește.

ACTUALIZARE 21.00 Protestatarii ajunși în fața Parlamentului au aprins lanternele telefoanelor mobile, au cântat imnul naţional, Deșteaptă-te, Române!

ACTUALIZARE 20.37 Au venit aproape 50 de mii de oameni la protestul din Capitală. Este frig, umezeală, ninge, se înregistrează un grad Celsius. Încă nu au ajuns la Parlament toți oamenii adunați la Universitate. Pe străzile adiacente traseului protestatarilor sunt scutieri.

ACTUALIZARE 20.15 Jandarmeria Română face apel la calm şi cooperare. În această seară a fost depistat la proteste un bărbat care avea asupra lui o bâtă şi un lanţ.  Un alt bărbat avea un pistol care, ulterior, s-a dovedit a fi de jucărie.

ACTUALIZARE 20.10 Primul grup de protestatari a ajuns deja în fața Parlamentului: sunt oameni din Cluj, Iași, Timișoara, fac parte din toate categoriile sociale. Unii dintre protestatari sunt hotărâți să rămână acolo până aproape de miezul nopții. Este o adevărată desfășurare a forțelor de ordine.

ACTUALIZARE 20.00 Numărul protestatarilor din Capitală a ajuns la peste 30-35 de mii. În urma unor controale, jandarmii au găsit arme albe asupra câtorva persoane: cuţite, sişuri, box-uri sau lanţuri, care, dacă ar fi fost folosite, ar fi putut provoca rănirea gravă a participanţilor.

ACTUALIZARE 19.30 Peste 20 de mii de oameni sunt în Piața Universității, la proteste. Au pornit în marș spre Parlament. Sute de polițiști și jandarmi securizează zona. Au fost aduși ca rezervă și jandarmi din județele limitrofe. Circulația rutieră este oprită.

ACTUALIZARE 19.05 Vin din ce în ce mai mulți oameni la protestul de la Universitate. Sunt prezente și importante forțe de ordine.

ACTUALIZARE 19.00 Sunt 10-15 mii de oameni veniți din toată țara, în zona Piața Universității din Capitală. Încă continuă să sosească protestatari dinspre stația de metrou. Au venit chiar și oameni cu copii. Jandarmii au dublat rândurile.

ACTUALIZARE 18.30 Protestatarii au reușit să forțeze gardurile montate de Jandarmerie în zona Arhitectură și în zona Teatrului Național și să pătrundă pe B-dul Bălcescu. Oamenii din pasajul Universitate au fost lăsați de jandarmi să iasă la suprafață.

Circulația este restricționată în Piața Universității și pe arterele cuprinse între: Rosetti – Universitate Colței – Universitate, Calea Victoriei – Universitate, Romană – Universitate.

ACTUALIZARE 18.25 La suprafață, un alt grup de protestatari încearcă să dărâme gardurile montate de jandarmi. Mii de oameni s-au adunat la protest. Jandarmeria Capitalei a anunțat că este pregătită Jandarmeria călare care va sprijini dispozitivele prezente.

ACTUALIZARE 18.15 Un grup de protestatari care nu este lăsat de jandarmi să iasă din pasajul de la Universitate scandează împotriva forțelor de ordine. A fost format un cordon ca să fie evitată aglomerația. Sute de persoane au rămas blocate, iar situația a devenit tensionată. Potrivit Jandarmeriei Române, se fac verificări pentru a nu permite accesul persoanelor cu obiecte periculoase.

ACTUALIZARE 18.00 Protest față de modificările aduse legilor justiției, în Piața Universității din București. Câteva sute de oameni s-au adunat, la această oră, anunțată pentru începerea manifestației, la fântână şi în faţa Teatrului Naţional.

ACTUALIZARE 17.00 Numărul protestatarilor din Piața Universității crește de la o oră la alta, în timp ce jandarmii au început să monteze garduri pentru a delimita artera de circulație. Și-au anunțat participarea 20 de mii de oameni.

ACTUALIZARE Protestul este programat pentru ora 18.00, dar zeci de oameni din Capitală și din țară au ajuns încă de la orele prânzului în Piaţa Univesităţii din București, la fântână, pentru protestul ‘România spune nu corupţiei. Toţi pentru justiţie‘.

ACTUALIZARE Grupuri de protestatari din țară sosesc, cu trenul, în Gara de Nord din București. Poartă bannere şi pancarte cu mesaje împotriva corupţiei şi a coaliţiei de guvernare. A avut loc, la un moment-dat, o altercație între un grup de protestatari și jandarmi.

Mobilizare generală în mai multe orașe din țară

Aproximativ 30.000 de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă seara, în mai multe oraşe din ţară, la proteste față de modificările aduse legilor justiţiei în Parlament, precum şi împotriva PSD: la Cluj-Napoca, Timişoara, Sibiu, Iaşi, Braşov, Galaţi, Baia Mare. Manifestaţii au avut loc şi la Craiova, Constanţa, Arad, Bistriţa, Tg. Mureş, Reşiţa, Satu Mare, Brăila, Zalău şi Botoşani.

Peste 5000 mii de oameni au ieșit în Piața Operei din Timișoara, sâmbătă seară, să protesteze față de legile justiției și guvernanți. S-au mobilizat începând cu ora 18.00. Au purtat steaguri, pancarte, au scandat împotriva guvernanților și liderilor PSD. A avut loc un marș spre sediul Prefecturii și retur. O atmosferă impresionantă a fost în momentul în care participanții au aprins lanternele telefoanelor mobile „pentru a fi vazuți mai bine de guvernanți”.

Iar în zori, aproape 100 de timișoreni au plecat spre București pentru protestul organizat în Capitală. Un grup de studenți din Timișoara a luat primul tren spre București în această dimineață.

Peste 5000 de oameni au ieșit în stradă, la Cluj-Napoca, în Piața Unirii, sâmbătă seară, apoi au mărșăluit față de modificările aduse legilor justiției. Pe traseu au venit noi participanți. Au purtat pancarte și afișe pe care și-au scris nemulțumirile. Cele mai multe reprezintă un ochi care simbolizează faptul că protestatarii sunt cu ochii pe politicieni. Nu au fost incidente.

Dimineață, 20 de clujeni au pornit cu maşinile spre Capitală. Pe drum, s-au intâlnit şi cu alţi protestatari la Turda, Tîrgu Mureș și Brașov. Au plecat cu toții, în coloană, spre București.

Peste 3500 de persoane s-au adunat în Piața Unirii din Iași, apoi au plecat în marș pe B-dul Ștefan cel Mare. Traseul protestatarilor a fost îngreunat de utilajele de deszăpezire care lucrau în fața sediului PSD Iași. Oamenii au cerut alegeri anticipate. Nu au fost incidente, iar paza a fost asigurată de jandarmi și polițiști.

În Tîrgu Mureş, mobilizaţi pe reţelele de socializare, protestatarii s-au adunat la primele ore ale dimineţii.

Înainte de a se urca într-un autocar, participanţii la protest au fluturat steagul României şi au scandat lozinci împotriva deciziilor luate de actuala clasă politică aflată la guvernare.

Si-au propus ca, în drum spre București, să ia şi oameni din Sighişoara şi Braşov, care şi-au manifestat dorinţa de a participa la proteste.

Ideea de a protesta în Capitală a pornit de la grupul de clujeni care a venit pe jos la Bucureşti. “Marșul speranței. Toți pentru justiție cu fiecare pas”, cum este numit, a început acum zece zile. Pe drum, grupul s-a mărit.

Protestul din această seară din centrul Bucureştiului a fost anunțat pentru ora 18.00 iar mobilizarea s-a făcut pe rețelele de socializare.

Potrivit Primăriei Capitalei, până acum nu a fost înregistrată nicio cerere pentru autorizarea manifestației.

Municipalitatea a precizat, totuși, că a primit o cerere pe care nu a luat-o în calcul deoarece nu respectă prevederile legale. Mai exact, nu precizează perioada și durata protestului.

Apelul Jandarmeriei Române

Sute de polițiști şi jandarmi sunt mobilizaţi pentru a asigura ordinea. Jandarmeria Română face apel pe pagina sa de Facebook către participanți să manifesteze pașnic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite