#RespectCelorDinLiniaIntai | Farmaciștii luptă în prima linie. În spatele lor stă însă un întreg lanț de distribuție

16 aprilie 2020, 18:56

Farmaciștii intră în contact cu pacienți care pot fi bolnavi, cu sau fară simptome. Se expun pericolului, dar nu se plâng. Este meseria pe care și-au ales-o și o iubesc. Este și cazul Roxanei Gheorghiță, diriginte la o farmacie din Centrul Capitalei.

“Noi ne-am asumat un risc. Atâta timp cât ne protejăm, nu există teamă”, spune Roxana Gheorghiță.

În spatele farmacistelor amabile de la ghișeu, stă însă un întreg lanț de distribuție. Toți acești oameni încearcă să își facă treaba cât mai bine și mai sigur pentru ca noi, ceilalți, să avem medicamente.

În depozitul de medicamente din Chitila, 235 de persoane lucrează la foc continuu pentru ca oamenii din 14 județe din sudul țării să aibă medicamentele necesare pe timp de criză.

Munca lor s-a schimbat. Volumul a crescut, iar măsurile de protecție sunt și mai drastice.

În martie, când a fost anunțată starea de urgență, vânzările au explodat cu peste 40 la sută. Pentru ca medicamentele să ajungă la toți cei care au nevoie, este important ca și noi să înțelegem și să cumpăram doar cât avem nevoie.

“Se comandă mult mai repede dacât puteam noi aduce. Comandau 1000 de paracetamol la prima oră și seara mai comandau o data. Până pacienții nu vor înțelege că nu e nevoie să îți cumperi pentru 3 ani, ci de la o lună la alta, va fi acest gap în piață, pentru că un producător nu îți produce pentru 3 ani o dată, ci pentru o lună și atunci tu trebuie să fii ponderat”, explică Ionuț Căulea, director al unui depozit medicamente.

Potrivit datelor furnizate de Asociația distribuitorilor farmaceutici, care reprezintă jumătate din piața pharma din România, sunt peste 5.500 de farmaciste care vin zilnic la muncă și sunt expuse riscului de infectare cu noul coronavirus. Au fost 7 cazuri de îmbolnăviri ale personalului și în 8 farmacii a fost impusă carantina. Cu toate acestea, peste 1200 de unități rămân deschise în fiecare zi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite