#RespectCelordDinLiniaÎntâi. Liliana Luca, biolog voluntar: Dacă toți vor vedea se s-a întâmplat la Suceava poate își vor pune întrebarea asta: Vreau și eu în orașul meu?

Și-au lăsat familiile acasă și au spus “prezent” la datorie, în Spitalul Județean din Suceava. Nu îi sperie numărul mare de medici infectați, 500 în total. Zi de zi sunt alături de îngerii în halate albe și luptă cot la cot cu Covid-19. Sunt voluntarii care au venit să ajute în perioada epidemiei. În laboratorul de testare, zilnic sunt prelucrate sute probe. Dar nevoia de testare este mult mai mare. Chiar dacă vom crește capacitatea în zilelele următoare, cu ajutorul unor specialiști în genetică, aduși în centrele de testare, tot nu va fi suficient. Singura soluție pe care o avem este să stăm acasă. Să-i protejăm pe cei dragi, să nu răspândim virusul și să le ușurăm munca eroilor care sunt zi de zi la datorie pentru noi.

21 Aprilie 2020, 20:08 (actualizat 21 Aprilie 2020, 20:33) Știrile TVR |
#RespectCelordDinLiniaÎntâi. Voluntar în prima linie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

„Am spus că e momentul să fac și eu ceva, trebuie să fiu un model pentru studenții mei”.

Așa își începe povestea Liliana Luca. Este biolog medical specialist și profesor la Universitatea "Ștefan cel Mare" Suceava, unde predă biologie moleculară. Iar de la apariția focarului de infecție cu noul coronavirus în spitalul județean a ales să fie voluntar în laboratorul de testare. Zi de zi este la datorie, așa că sărbătorile pascale și le-a petrecut cu familia de la spital.

„Am făcut tot posibilul, fiecare dintre noi, să ne simțim toți ca o familie. Chiar dacă am plecat din sânul familiilor la spital, ne-am adunat toți să ciocnim un ou roșu și apoi altfel am intrat în problemele de zi cu zi”, mărturisește Liliana Luca.

Sunt săptămâni grele pentru toți cei din linia întăi. Fiecare secundă este o luptă în războiul cu noul coronavirus. Peste 500 de cadre medicale au contractat virusul. Și astăzi mesajul lor este același: STAȚI ACASĂ!

Liliana Luca:Eu nădăjduiesc că fiecare român în parte va reflecta la această perioadă și va face tot posibilul să nu avem o avalanșă de pacienți. Dacă toți vor vedea se s-a întâmplat la Suceava poate își vor pune întrebarea asta: Vreau și eu în orașul meu? În județul meu? Și mă gândesc că poate totuși vor înțelege”.

Alți 44 de biologi, chimiști și geneticieni voluntari se pregătesc zilele acestea să se alăture specialiștilor din cele 57 de centre de testare. Astfel, numărul testelor făcute în fecare zi va crește.

„Este nevoie de ajutorul nostru în momentul ăsta. Așa îi găsești, așa se găsesc pacienții, mai ales cei care nu au niciun fel de simptome, cei internați sunt identificați, dar cei care sunt asimptomatici și pot transmite, nu ai cum să îi găsești decât prin testare. O testare masivă”, explică Patricia Mihăilescu, biolog specialist în genetică.

Care, deocamdată, nu este posibilă cu resursele pe care România le are. Suntem în a doua jumătate a lunii aprilie, dar din mesajele autorităților este clar că țara noastră nu este pregatitia să relaxeze restricțiile anti Covid-19 și este ușor de înțeles de ce.

Dacă ne uităm la raportările oficiale venite din partea autorităților, vedem că pandemia de Covid nu a avut încă o răspândire catastrofală în țara noastră, dar numărul real al cazurilor este foarte dificil de estimat din cauza capacității reduse de testare pe care o avem. Abia de săptămâna aceasta, cu aportul acestor specialiști vom ajunge undeva la 6.000 de teste pe zi. Ca o comparație, în Germania, o țară puternic afectată de pandemie, dar care a reușit să o țină sub control, se fac cam 70.000 de teste pe zi, adică jumătate de milion pe săptămână.

Până acum, în România, au fost făcute peste 98.000 de teste. Ministerul Sănătății a extins testarea pe grupele vulnerabile, bolnavi cronic, angajați în căminele de bătrâni.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății este testarea masivă a populației.

Televiziunea Română luminează Turnul TVR, în semn de preţuire pentru cei care dau primii piept cu noul tip de coronavirus. În fiecare seară, în Telejurnale, prezentăm secvenţe din munca lor, din viaţa lor. Sunt cadre medicale, poliţişti, militari, jandarmi, pompieri, voluntari. Fiecare merită un mare MULŢUMESC!

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #RESPECTCELORDINLINIAINTAI
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI