#PeDatorie | Statul a dat, statul a luat. Ajutorul pentru grădiniță a fost anulat de Guvern

5 aprilie 2021, 08:05

Astăzi, despre promisiuni şi dezamăgiri. Nu o să vorbim despre miile de kilometri de autostradă, staţiile de metrou, spitalele sau şcolile care au rămas doar pe hârtie, nu s-au mai transformat în nimic palpabil, ci doar în subiect de bancuri. Pe alea le lăsăm pentru un episod separat. În schimb, vreau să vorbim despre cum statul ne anunţă pompos că ne-a pregătit ceva bun, după care se răzgândeşte subit. Să începem cu cel mai recent exemplu: când toţi părinţîi se bucurau că statul le oferă ocazia să mai scape de povara cheltuielilor cu grădiniţa sau creşa, a venit vestea proastă: tot statul, cel care a venit cu iniţiativa, o anulează.

Ministerul Finanţelor anunţă că elimină ajutorul de 1500 de lei, cel puţîn pentru anul ăsta, deşi ANAF anunțase că toate companiile pot depune aplicațîi pentru a primi acești bani, părinţîi pregăteau actele, toată lumea era fericită. Chiar şi noi am făcut un episod, aici, la Pe Datorie, despre această măsură, în care vă îndemnam să profitaţi de facilitatea asta. N-aveam de unde să ştim că statul e că o fată mare şi se răzgândeşte repede. Sigur, primim şi explicaţîi, în care practic ministerul Finanţelor spune că nu poate implementa ceea ce ministerul Finanţelor a conceput, pentru că normele pe care ministerul Finanţelor trebuie să le facă nu există 🙂 Aţi înţeles? De fapt, motivul anulării este foarte simplu, e acelaşi motiv pentru care se întâmplă orice pe lumea asta: Banii!

Estimarea făcută chiar de ministerul Finanţelor arată că acest ajutor ar fi însemnat o cheltuială în plus de 4,5 miliarde de lei pe an pentru stat. Bani pe care n-are de unde să-i scoată. Sau nu vrea. Şi nu e singura promisiune în bani pentru copii care a rămas doar…promisiune. Alocaţiile de stat ar fi trebuit să crească în 2021 de două ori, o dată cu 20% de la 1 ianuarie, şi încă o dată, tot cu 20%, din iulie. Dar pentru că şi copiii trebuie să înveţe că în viaţă nu trebuie să crezi chiar totul, Guvernul a depus un proiect de lege prin care vrea să anuleze a doua creştere, cea din iulie.

Chiar şi copiii ceva mai mari, studenţîi, au aflat că statul poate să ia la fel de uşor cum a dat. În februarie, guvernul a decis că studenţii rămân fără gratuitatea pe tren, şi vor plăti, în schimb, 50% din preţul călătoriei. Mai adăugăm pe listă şi eliminarea voucherelor de vacanţă, tot din motive de economie la bugetul de stat. Dar acolo, parcă durerea nu mai e aşa mare. Nu e ca şi cum cei care aveau vouchere din 2019 şi 2020 au avut unde să le consume, sau vor avea o nevoie imensă anul ăsta. Însă o răzgândire care a provocat mari probleme în piaţă este cea în care Guvernul a anunţat că scade TVA-ul pentru locuinţele de până în 140 de mii de euro de la 19 la 5 la sută, şi, cu doar câteva ore înainte să intre măsura în vigoare, a amânat-o cu un an.

Mulţi oameni au apucat să încheie precontracte, în aşteptarea acestei scăderi, şi s-au trezit că trebuie să plătească diferenţa sau să anuleze toate planurile. Dar guvernul a economisit bani la buget, şi ne bucurăm nespus pentru asta. Şi că să nu credeţi că am ceva cu ei, îi şi laud.

Deşi auzim în fiecare an că e ultimul în care se mai pot lua credite imobiliare garantate de stat, am veşti bune! Prima Casă, devenit acum Noua Casă, nu dispare, doar se transformă! Surse din Guvern spun că vă fi mai înclinat spre nevoile familiilor cu mulţi copii, şi asta nu poate fi decât bine. Numai că e şi aici un schepsis! Banii ăştia de care tot spunem că sunt alocaţi nu sunt bani cheltuiţi propriu-zis de stat! Ei reprezintă doar garanţiile ce pot fi acordate de stat, sunt cheltuieli potenţiale, şi devin cu adevărat o cheltuială doar dacă beneficiarul nu plăteşte ratele. Şi asta se întâmplă foarte rar.

Pe scurt, statul e dispus să facă un bine dacă nu îl costă nimic, şi retrage foarte repede mâna cu care a oferit dacă îşi dă seama că trebuie să dea mulţi bani. Adică şi statul…e tot că noi. Dar, spre deosebire de stat, eu mă ţin de cuvânt când vă promit că aştept mesajele voastre pe facebook şi instagram, că de obicei, şi vă dau întâlnire cum ne-am obişnuit, la 19:30 de luni până vineri, şi dimineaţa de la 7 jumătate.

O analiză de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite