#PeDatorie. Mai puține zile libere de la stat în 2021

27 mai 2021, 08:36

2021 a venit cu doar 15 zile libere legale de la stat pentru români. Suntem undeva pe la coada clasamentului, în Europa. Spania este, de departe campioană, cu 38 de zile libere oferite angajaților. Anul trecut au avut 40. Nici elveţienii nu o duc rău, cu 26 de zile libere. Practic, în ţările astea două, angajaţii muncesc mai puţin de 11 luni pe an, fără să îşi ia concediul de odihnă! Nu cred că e o coincidenţă.

Nemţii au 18 zile libere, ciprioţii 16, la fel şi vecinii bulgari. Numai că durerea şi mai mare vine când ne uităm mai bine în calendar. Acolo se vede adevărata nedreptate! Pentru că din 15 zile libere legale, 8 pică în weekend. Ceea ce înseamnă că oricum eram liberi. Şi aşa ajungem la problema zilelor noastre.  Se apropie 1 iunie, săptămâna viitoare, zi liberă de la stat, care pică într-o marţi. Şi mulţi români sperau să facă acea punte, adică statul să mai dea o zi liberă, luni, între weekend şi 1 iunie, acolo, o minivacanţă, că tare ne mai plac.

Discuţia este mai un pic mai delicată. in sensul in care Știu că multă lume şi-ar dori să existe această punte. Pe de altă parte pot să își ia o zi de concediu. Există varianta legală de a-ţi lua o zi de concediu pentru a crea această punte. Pentru industria turismului probabil că ar prinde foarte bine să poată oamenii să beneficieze de câteva zile libere, să acceseze serviciile turistice, dar varianta cea mai bună este de a-ţi lua o zi de concediu.

Cel puţin până la ora la care filmăm noi, ziua de luni este în continuare lucrătoare. Dar hai să punem întrebarea pe care nu o pune nimeni: suntem atât de productivi încât să merităm noi, românii, mai multe zile libere? Expertul în resurse umane George Butunoiu spune că nu.

George Butunoiu: Decizia asta legată de zilele libere nu e luată în urma niciunui calcul legat de productivitate. În niciun caz nu poate cineva să spună că s-au făcut niște calcule și s-a ajuns la concluzia ca în România s-a ajuns la un nivel de productivitate care permite asta sau orice alt considerent. Sunt date pur și simplu de către cei care pot să ia deciziile astea ca să placă alegatorilor

Şi mai e un elefant mare în cameră. Diferenţa dintre cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în privat. Pentru că de zilele libere date de stat se bucură de cele mai multe ori bugetarii. Adică şi dacă guvernul ar decide că luni e zi liberă, mulţi angajați de la privat ar trebui să își ia concediu ca să beneficieze de ea.

George Butunoiu:  15 zilele libere sunt exclusiv o decizie politică, fiindcă zilele libere sunt decise de guvern. Firmele private au o politică separată sau au libertatea să dea zile libere când consideră de cuviință însă niciodată nu or să fie mai multe zile libere decât în companiile de stat.

Nu o să îmi fac mulţi prieteni cu episodul ăsta, dar e ok, nici n-am prea multe zile libere în care să ne întâlnim pe stradă.

Tocmai de-aia, aştept să îmi scrieţi pe Facebook şi Instagram, ca de obicei.

O analiza de Daniel Coman

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani