#PeDatorie. În 2020, anul cu cea mai mare nesiguranţă economică, românii s-au împrumutat mai mult și au pus şi mai mulţi bani în depozite bancare

Noi, românii, suntem un popor foarte interesant. Iar asta se vede şi dacă studiezi puţin oamenii de pe stradă, dar şi dacă te uiţi la cifrele mari. Suntem plini de paradoxuri! Trecem peste lucruri pe care le ştiam deja, că un sfert dintre români au toaleta în fundul curţii, suntem ruşinea Europei la acest capitol, dar suntem pe locul trei în lume la viteza internetului!

14 Aprilie 2021, 09:09 (actualizat 14 Aprilie 2021, 09:14) Știrile TVR |
#PeDatorie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Suntem chiar mai interesanţi de atât, şi avem şi mai multe extreme. În 2020, anul cu cea mai mare nesiguranţă economică şi cu cele mai multe temeri din istoria recentă, anul în care lumea a stat în loc pur şi simplu, în care mulţi oameni au rămas fără joburi, românii au luat mai multe credite decât în 2019, care poate fi considerat un an de exuberanţă economică! Şi nu doar atât. Au pus şi mai mulţi bani în depozite bancare, în valută! Dacă ăsta nu e un paradox, atunci nu ştiu ce e. Dar hai să le luăm pe rând.

Numai prin brokerii de credite, românii au luat anul trecut peste 13.000 de împrumuturi, în valoare de 400 de milioane de euro. Cum spuneam, cu 30% mai mult decât în 2019. Pentru ce atâtea credite, poate vă întrebaţi. Opt din zece împrumuturi au fost pentru o locuinţă nouă. Iar 14%, credite de nevoi personale. Ca să înţelegem cum de, în anul fricii şi al crizei, românii au avut cea mai mare încredere în viitorul lor şi în capacitatea lor de a plăti rate, am apelat la profesorul de finanţe comportamentale Adrian Mitroi, care ne explică in materialul video.

Suntem, aşadar, un popor de optimişti, chiar şi în timpuri grele. Şi mai avem un paradox: avem percepţia că suntem mai săraci, dar depozitele în valută ale românilor au crescut cu 15% în ultimul an. Mulţi români au reuşit să pună bani deoparte în pandemie, dar au schimbat leii în euro, crezând că vor avea de câştigat sau că se vor păzi de o eventuală depreciere a monedei naţionale.

În concluzie, dacă punem cifrele pe hârtie, luaţi aşa, cu toţii la pachet, nu prea ştim să facem bani. Iar când dăm de ei, îi pierdem fără să ne dăm seama. E parte din farmecul nostru. Şi de-asta sunt eu aici, să învăţăm împreună. Vă aştept mesajele, ca de obicei, pe facebook şi instagram. Nu uitaţi că ne vedem în fiecare seară, de luni până vineri, de la 19:30, şi dimineaţa, la 7 şi jumătate.

O analiza de Daniel Coman.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 4°C
IASI 5°C 2°C
CLUJ 4°C 0°C
CONSTANTA 15°C 4°C
CRAIOVA 6°C 3°C
BRASOV 6°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI