#PeDatorie. Drumul lung către Schengen, cu avânt de la Comisia Europeană

11 iunie 2021, 08:23

Adică în acest spaţiu, colorat în albastru, care acum cuprinde 26 de ţări şi undeva la 420 de milioane de oameni. Practic, Uniunea Europeană fără România, Bulgaria, şi Croaţia. Ei, avantajul pe care îl au aceşti 420 de milioane de oameni faţă de noi este că ei pot circula peste graniţe mult mai uşor, cu verificări minime, iar asta are implicaţii majore, mai ales în plan economic.

Tocmai de-asta, am vrut să aflu dacă această propunere a Comisiei Europene că România să fie inclusă în Schengen chiar înseamnă ceva serios, şi dacă o să fim primiţi şi noi la masa băieţilor mari. Iar pentru asta am apelat la colegul meu de la TVR, Lucian Pîrvoiu, jurnalist specializat în afaceri europene.

Lucian Pîrvoiu: Eu consider că trebuie să privim cu un optimism rezervat acest îndemn al Comisiei pentru că el a fost constant în ultimii ani comisia a fost alături de Romania și Bulgaria, problema este că nu Comisia este cea care integrează și lărgește spațiul Schengen ci Consiliul Justiției și al Afacerilor Interne care înseamnă statele membre. Ori noi știm că avem problema deja cunoscută cu Olanda care se opune și de acolo vin vești posibil proaste pentru noi. Ce e interesant la acest îndemn e că el vine într-un cadru planificat comisia are un plan de reformare a Spațiului Schengen și pe termen mediu este posibil să beneficiem pentru că spațiul Schengen a fost serios zguduit încă din 2015 prin criza migratorie, ori Comisia Europeană dorește să se revină la un spațiu de liberă circulație în care e posibil să intram și noi dar la un orizont de timp spun eu de 2 poate 3 ani depinde de cum se vor alinia astrele.

Deci cu toată încurajarea, mai avem de aşteptat, pentru că stăm la mâna altora, ca de obicei. Dar să zicem că se aliniază toate aceste astre, cum zicea Lucian, şi întrăm în Schengen. Ce se întâmplă cu economia, că asta ne interesează? Profesorul Mircea Coşea spune că efectele vor fi clar pozitive, pentru că s-ar elimina dezavantaje importante.

Fără restricţii, aştept și mesajele voastre, ca de obicei pe Facebook şi Instagram. Nu uitați că ne vedem zilnic de la 19:30 şi dimineaţa, de la 7:30.

O analiză de Daniel Coman.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite