#PeDatorie. Datoria globală, la un nivel record. Criza generată de pandemie a accentuat nivelul datoriilor. O analiză de Daniel Coman

E greu să găseşti un om fără datorii în zilele noastre. Trăim pe datorie de când ne naștem și până la sfârșit. De la deja împământenitul caiet de datorii de la magazinul din colț, că poate nu avem bani scoși în ziua aia, până la credite la bănci sau împrumuturi de miliarde pe care Guvernul le face în numele nostru.

04 Martie 2021, 13:02 (actualizat 04 Martie 2021, 13:48) Știrile TVR |
Pe datorie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nu vorbim aici doar de România, ci de toate statele lumii. O luăm de la mare la mic. Ştiţi cât e datoria globală adunată? Adică totalul datoriilor lumii? 281 de trilioane de dolari! Adică 281 de mii de miliarde de dolari! Sau, ca să punem puţin în perspectivă, de aproape 4 ori Produsul Intern Brut adunat al tuturor ţărilor de pe glob. Este un record absolut al tuturor timpurilor.

De fapt, ultimii ani au fost cu toţii ani ai recordurilor la acest capitol, dar 2020 a fost cel care a pus capac. Criza generată de pandemie, oprirea unor sectoare întregi ale industriilor la nivel global, iar apoi măsurile de susţinere a companiilor şi cetăţenilor adoptate de guverne au crescut nevoia de îndatorare a statelor.

Hai să ne apropiem mai mult de ce ne interesează, şi să vedem cât de îndatorată e de fapt, România! 70 de miliarde, 647 de milioane, 719 mii, 871 de dolari! Repet, că poate nu s-a înţeles din prima: aproape 71 de miliarde de dolari! Suficient cât să faci înconjurul lumii de 7 ori dacă pui cap la cap bancnote de 100 de dolari. Sau, şi mai frumos, dacă mi s-ar da un milion de dolari de cheltuit pe zi,  aş avea nevoie de 506 ani şi 5 luni doar ca să ajung la suma asta!

Raportat la populaţie, asta înseamnă că un copil care vine mâine pe lume în România este deja dator cu 3.609 dolari! Doar datoriile făcute de guvern în numele lui! Asta până să crească să facă altele şi singur.  Şi ca să ne dăm seama cât de repede se mişcă lumea în care trăim, în cele 2 minute de când am început discuţia, datoria globală a crescut cu 24 de milioane de dolari.

Iar datoria României a crescut cu 40 de mii de dolari. Ca să înţelegem de ce ne interesează pe noi toată treaba asta cu datoria, şi cum ne influențează viața, am apelat la un expert: profesorul universitar Mircea Coşea.

Singurul mod prin care putem depăşi această condiție este Informația! Fără ea, chiar şi banii îşi pierd sensul. Cu informația corectă, orice datorie poate fi transformată într-o oportunitate.

O analiză de Daniel Coman

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI