#OnlyOneEarth | 5 iunie, Ziua mondială a mediului. Avem o singură planetă Pământ. Să avem grijă de ea!

5 iunie 2022, 07:10

Reuniunea internațională Stockholm+50 a avut loc în Suedia, cu câteva zile înainte de Ziua mondială a mediului 2022.

Ziua mondială a mediului 2022 este găzduită de Suedia, sub sloganul „O singură planetă Pământ”, cu focus pe “ Trai sustenabil în armonie cu natura”.

În Univers există miliarde de galaxii

În galaxia noastră sunt miliarde de planete,

Dar Pământul este unul singur

Să avem grijă de el

  • Consumăm anual resursele a peste 1,6 planete Pământ, iar ecosistemele nu pot ține pasul.
  • Stilul nostru de viață este asociat cu două treimi din toate emisiile de gaze cu efect de seră. Studiile arată că stilurile și comportamentele durabile ar putea reduce emisiile cu 40 până la 70% până în 2050.
  • Consumul și producția durabile pot conduce la dezvoltarea economică, pot atenua schimbările climatice, pot avea un impact pozitiv asupra sănătății și poluării și pot ajuta la combaterea sărăciei.

(w400) Ziua mondi

Efort transfrontalier pentru protejarea faunei sălbatice din Caraibe

Crearea în această lună a unei noi rezervații marine în Ecuador va asigura un coridor biologic pentru speciile pe cale de dispariție, inclusiv pentru broaștele țestoase marine, balene și rechini.

Rezervația de 60.000 de kilometri pătrați face parte din Coridorul Marin Est Tropical Pacific, care se întinde de la Ecuador la Costa Rica și va proteja viața marină de amenințările pescuitului industrial și de schimbările climatice. Rezervația Hermandad (Fraternitatea) este deosebit de importantă, deoarece face parte din traseul de reproducere a speciilor marine pe cale de dispariție.

Îmbunătățirea conectivității ariilor protejate este una dintre provocările conservării la nivel global și, deși America Latină și Caraibe sunt în prim-plan, s-ar putea face mai mult, spun experții. Regiunea are peste 10 milioane de kilometri pătrați de zone de conservare terestre și marine, sau 24,6% din suprafața uscată și 23,2% din spații marine, aflate deja sub o formă de conservare.

„Acum, când lumea se angajează să protejeze eficient 30% din zonele terestre și marine ale planetei, America Latină și Caraibe ar putea îmbunătăți și extinde conservarea capitalului său natural și ar putea promova împreună soluții pentru criza planetară”, a declarat Jacqueline Álvarez, director regional al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Săptămâna aceasta, Forumul miniștrilor Mediului din regiune s-a reunit pentru a revizui aceste provocări, pentru a accelera acțiunile și pentru a comemora 40 de ani de cooperare.

În ciuda eforturilor globale de a îndeplini obiectivele internaționale de acoperire a ariilor protejate, cercetările arată că protejarea nu este încă reprezentativă.

America Latină și Caraibe reprezintă 24% din ecoregiunile terestre și 19% din ecoregiunile marine ale lumii, dar doar jumătate din biomii din regiune ating sau depășesc o protecție de 17%.

Unele ecosisteme, cum ar fi pădurile mediteraneene sau pășunile și savanele temperate, sunt în mod deosebit subreprezentate, conform Raportului Planetei Protejate 2020: America Latină și Caraibe, Centrul Mondial de Monitorizare a Conservării UNEP (UNEP-WCMC), Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), RedParques și Fondul Mondial pentru Natură (WWF).

Asigurarea conectivității între zone

Jaguarii sunt cel mai bun exemplu pentru a arăta cât de importante sunt zonele protejate conectate. După ce a petrecut doi ani cu mama sa, un tânăr jaguar poate face o călătorie de până la 70 de kilometri pentru a-și găsi propriul teritoriu, pentru a vâna și a se reproduce. Cercetătorii au detectat până la 26 de zone transfrontaliere în care pot avea loc aceste călătorii.

Menținerea ecosistemelor conectate și protejate este esențială pentru ca jaguarii și alte specii să prospere. Dar aproximativ 33% din ariile protejate din regiune nu au o conexiune bună, arată Raportul Planetei Protejate 2020 al UNEP. Aceasta înseamnă că o treime din zonă funcționează ca nişte insule de conservare, situație care împiedică fluxurile ecologice și schimburile care garantează sănătatea speciilor. Acest lucru ar putea duce la pierderea populațiilor locale și la un posibil colaps al ecosistemului, avertizează autorii.

În cadrul unui efort colectiv pentru păstrarea legăturilor între zonele protejate, care a început în 2007, țările membre protejează peste 200.000 km2 de ecosisteme marine și de coastă, dintre care 91% sunt importante pentru conectivitate.

„Ecosistemele marine și de coastă sunt cheia pentru rutele de migrație și reproducerea speciilor marine amenințate, cum ar fi țestoasele marine, rechinii-balenă, cașaloţii și rechinii oceanici”, spune José Gerhartz, specialist tehnic al Coridorului Biologic Caraibe (CBC).

Despre Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului de 5 iunie este cea mai mare zi internațională a mediului. Condus de UNEP și organizat anual din 1973, evenimentul a devenit cea mai mare platformă globală de promovare a mediului, cu milioane de oameni din întreaga lume angajându-se pentru a proteja planeta. Participați la Earth Action Numbers, puneți acțiunile și evenimentele de mediu pe harta lumii interactivă și distribuiți cardurile personalizate de rețele sociale pe canalele dvs.

Urmărește evenimentul Ziua Mondială a Mediului: Fiecare Acțiune contează LIVE, pe 5 iunie, de la ora 17:00 (GMT+3), în timpul unei călătorii pe întregul glob pentru a descoperi cum sărbătorește întreaga lume în 2022.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite