‘Nu există nimic secret în Malta Files’, afirmă premierul Joseph Muscat

Malta
Malta
21 mai 2017, 11:05

Premierul Maltei, Joseph Muscat: ‘Nimic din Malta Files nu este secret. A afirma că există societăţi offshore în Malta nu este corect din punctul de vedere al faptelor’.

Reacția premierului vine în urma unei controversate anchete a 13 media europene despre culisele paradisului fiscal maltez, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

În opinia premierului, Malta are un sistem competitiv din punct de vedere fiscal. În plus, spune că țările care se plâng ar dori să încaseze impozitele pe care aceste societăţi le plătesc Maltei.

Potrivit site-ului francez de investigaţii Mediapart, Malta privează ‘celelalte ţări de două miliarde de euro venituri anuale’.

Vineri seară, întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al Ministerului maltez de Finanţe s-a mărginit să răspundă: ‘Nu avem nimic de adăugat la ce s-a spus deja’, referindu-se la dezminţirile din ultimele zile împotriva unor acuzaţii similare formulate de ministrul de finanţe al landului german Renania de Nord- Westfalia, Norbert Walter-Borjans.

Potrivit Mediapart, ancheta, a cărei publicare a început vineri şi se va întinde pe două săptămâni, va dezvălui ‘optimizări şi evaziuni fiscale, spălări de bani şi corupţie’, precum şi lista completă a persoanelor şi organizaţiilor implicate în cele 53.247 de firme înregistrate în Malta.

În Germania, revista Spiegel a citat BMW, BASF, Deutsche Bank, Puma, Merck, Bosch sau Rheinmetall. Gigantul aerian Lufthansa posedă ’18 filiale în Malta’, unde şi-a instalat ‘casa de pensii’, arată publicaţia.

Potrivit cotidianului italian L’Espresso, unul dintre cele 13 media participante la anchetă, Peninsula este ‘de departe’ ţara cel mai des întâlnită în Malta Files, cu aproape 8000 de firme malteze controlate de acţionari italieni.

Mai multe nume ale unor personaje politice, dar nu de primă mărime, au fost menţionate sâmbătă de cotidianul La Repubblica, din acelaşi grup cu L’Espresso.

Joseph Muscat, al cărui mandat este pus în joc la jumătatea lui iunie, a îndemnat majoritatea şi opoziţia să formeze ‘un front naţional’ în legătură cu acest subiect şi să evite să facă din el o miză a campaniei electorale.

13 instituţii europene de presă au realizat o anchetă referitoare la „culisele paradisului fiscal“ din Malta. Iar vineri au început să fie publicate dezvăluiri din „Malta Files“.

Scandalul vine în contextul în care, pe 3 iunie, în Malta vor avea loc legislative anticipate. Malta prezidează până la 30 iunie Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite