#NOISUNTEMROMANIA Eroi în uniformă și pe timp de pace. Aflați povestea colonelului medic Daniel Derioiu, unul dintre militarii trimiși să ajute. Și nu a ezitat să intre în linia întâi

1 decembrie 2020, 11:58

Spitalul din Suceava, una dintre cele mai mari unități medicale din Moldova. La sfârșitul lunii martie, era aproape în colaps. Sute de medici, asistente și infirmiere erau infectați cu SARS CoV 2, iar personalul rămas făcea eforturi aproape supraomenești pentru a îngriji pacienții. Secția ATI era plină cu cazuri grave, iar numărul celor decedați era de departe cel mai mare din țară.

În primăvară, Bucureștiul a hotărât să trimită o echipă de medici militari să aducă spitalul din Suceava pe linia de plutire. Colonelul Daniel Derioiu, directorul medical al spitalului militar Brașov, ajutat de alți 3 ofițeri, a preluat conducerea unității medicale sucevene.

Spitalul Suceava avea la acea dată în jur de 1.000 de paturi și 1.500 de angajați. Pandemia îl lovise atât de tare, încât la muncă abia dacă mai venea 15-20 % din personal. În timp ce unii angajați s-au întors la muncă imediat după primul test negativ, alții, deși sănătoși, au refuzat să se întoarcă. În doar 4 săptămâni, colonelul a primit peste 150 de cereri de pensionare, concediu fără plată sau demisii.

Ca orice medic militar, Derioiu se pregătise pentru intervenții în cazul unor dezastre. Anul trecut a luat parte la Vigorous Warrior, cel mai mare exercițiu medical din istoria NATO.

Cu modestie, medicul militar spune că, în luna petrecută la conducerea spitalului din Suceava, nu a făcut nimic extraordinar, alături de personalul de acolo și-a făcut doar meseria.

Pentru medicul militar, Suceava este doar un episod în lupta cu COVID-19. În prezent, el este în continuare în linia întâi, fiind director medical al unei unități militare care tratează și pacienți infectați cu SARS CoV 2.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Medicina de război va fi reglementată de urgență