#NOISUNTEMROMANIA A cumpărat case din satul acum pustiu și vrea să readucă la viață o întreagă comunitate

Sunt români care, după ce trăiesc experiența străinătății, revin acasă și readuc la viață gospodăriile aflate în paragină din satele abandonate. Un astfel de exemplu este o localitate aproape pustie din Alba. Răchiş, situată la limita dintre județele Alba și Cluj, a fost readusă la viață de un român care a trăit 15 ani peste hotare. Acum, visul lui Iulian Docea este să transforme satul într-un muzeu turistic, în care meşteşugarii să îi înveţe pe tineri să păstreze tradiţia.

01 Decembrie 2020, 13:43 Știrile TVR |
Eroul care vrea să salveze satul natal
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Am simţit că trebuie să dau satului ceva înapoi" - așa își începe povestea revenirii Iulian Docea, un fiu al satului Răchiş, din Transilvania. A lucrat 15 ani departe de casă, dar dorul de satul natal și dorința de a readuce la viață locurile copilăriei și-au spus cuvântul. Așa că a revenit într-un sat abandonat.

Emanuel Jilinschi, corespondent TVR: "Satul Răchiș număra acum 50 de ani peste 200 de lucrători. În ultima perioadă s-a depopulat, iar acum, aici nu mai locuieşte nimeni".

Timpul și plecarea gospodarilor din sat au făcut ca multe dintre casele strămoșești să cadă în paragină.

Pe lângă casa strămoșească, Iulian le-a cumpărat și pe cele din vecinătate. Renovarea nu a fost cu marmură și termopan - fiecare casă a păstrat elementele naturale, iar în interior au fost aduse obiecte salvate din alte case vechi.

Demersul echipei a fost premiat în străinătate.

Și pentru că meşterii care să ştiu să lucreze în lemn sunt tot mai puţini, Iulian l-a adus pe Călin Hojda tocmai din Maramureş. Cu rețete și tehnici numai de el știute, meșterul a reușit încet, încet, să readucă satul la imaginile de odinioară.

Astfel, casele din satul Răchiş încep să arate că în vremurile în care erau locuite.

Demersul lui Iulian Docea nu se oprește aici. Odată refăcute gospodăriile, Iulian speră să atragă cât mai mulţi vizitatori în zonă, care vor înţelege astfel viaţa la ţară şi felul în care trăiau şi se gospodăreau bunicii noştri.

Iulian mai are un plan. Vrea să aducă meşteri populari care să îi înveţe pe oameni meşteşugurile tradiţionale, iar satul Răchiş să revină din nou la viaţă.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 37°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 29°C 25°C
CONSTANTA 31°C 30°C
CRAIOVA 34°C 31°C
BRASOV 28°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI