#metoo Sexgate la Hollywood. Hărțuirea, greu de demonstrat în România. O analiză Ultima Ediție

22 octombrie 2017, 14:59

Se strânge lațul în jurul producătorului american acuzat de hărţuire şi agresiune sexuală. Devenit deja un paria al industriei cinematografice, Harvey Weinstein va fi anchetat de poliţia din New York şi de cea din Londra. Potrivit unor surse, pe fir ar fi intrat şi FBI-ul, care se teme că mogulul ar putea să fugă din ţară.

Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Cara Delevigne au trăit experienţe similare. Iar trei femei l-au acuzat de viol pe Harvey Weinstein.

Cazul a stranit o adevărată furtună. Academia britanică BAFTA i-a retras lui Weinstein calitatea de membru. La fel şi Academia Americană, care ia în calcul o clauză morală, care ar urma să fie inclusă în statut.

Scandalul are toate ingredientele dorite de marele public: e vorba de sex, bani, celebrităţi şi … ceva politică. Weinstein era unul dintre cei mai mari sponsori ai partidului democrat şi ai soţilor Clinton.

Jurnalistul de investigaţie care a aruncat bomba Weinstein este Ron Farrow, fiul celebrei actriţe Mia Farrow.

#metoo a ajuns şi în România. Conferențiar universitar şi activist pentru drepturile femeilor, Oana Băluţă este una dintre sutele de femei care şi-au făcut curaj şi au mărturisit public că li s-a întâmplat şi lor.

În ultimele două zile, pe reţelele de socializare au fost publicate sute de astfel de mărturii dureroase.

În România, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Psihologii Mirela Zivari și Mihai Copăceanu au vorbit la Ultima Ediție despre fenomenul #metoo.

Mirela Zivari, psiholog: Vorbim de un vid legislativ sau de aplicare a legislației în România. Vorbim despre dificultatea de a demonstra în această țară hărțuirea sexuală, abuzul sexual, chiar și violul.

Mihai Copăceanu, psiholog: Psihicul se apără de orice asemenea amenințare. Este foarte greu pentru o persoană care este vulnerabilă să-și asume faptul că a fost hărțuită sexual.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite