#metoo. Sute de românce hărțuite sexual au ales să vorbească despre drama lor. Prea puține femei abuzate ajung să depună plângere

18 octombrie 2017, 20:22

Conferenţiar universitar şi activist pentru drepturile femeilor, Oana Băluţă este una dintre sutele de femei care şi-au făcut curaj şi au mărturisit public că li s-a întâmplat şi lor.

În ultimele două zile, pe reţelele de socializare au fost publicate sute de astfel de mărturii dureroase. „Am aflat ce înseamnă hărţuirea sexuală la 13 ani”, „Am fost ameninţată cu un cuţit ziua în amiaza mare”, sunt doar câteva dintre confesiuni.

Femeile hărţuite spun ca de ani de zile trăiesc cu urme adânci în suflet. Unele mărturisiri vizează persoane publice. Spre exemplu, Călin Ionescu,  de la trupa RACLA, a fost acuzat de mai multe tinere de hărţuire sexuală. Artistul admite că nu poate fi mândru de atitudinea pe care a avut-o în anumite situaţii şi îți cere scuze. Contestă, însă, acuzația de hărțuire sexuală: „Contest însă cu tărie orice acuzaţie de hărţuire sexuală sau orice altă acuzaţie similară. Consider că nici măcar persoanele care mă acuză nu au luat în serios pretinsul meu limbaj agresiv din urmă cu 2 ani. Mărturie în acest sens stă faptul că nu au acţionat din punct de vedere legal împotriva mea.”

Mişcarea #metoo a pornit în Statele Unite, după ce actriţa Alyssa Milano l-a acuzat pe producătorul american Harvey Weinstein de hărţuire sexuală. În toată lumea, milioane de femei s-au solidarizat cu actriţa.

Fenomenul a luat proporţii uriaşe şi în România, în numai câteva zile. Prea puţine femei ajung, însă, să depună plângere. În primele nouă luni ale acestui an, 35 de femei au reclamat că au fost hărţuite sexual. Anul trecut, doar 43 au depus plângere.

În România, hărţuirea sexuală se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite