#MeToo și în gimnastică. Două foste campioane fac dezvăluiri despre agresiunile sexuale la care au fost supuse

18 octombrie 2017, 21:05

Fosta gimnastică americană McKayla Maroney, campioană olimpică la Londra în 2012, afirmă, într-o confesiune publicată pe Twitter, că a fost abuzată sexual de medicul echipei americane, dr. Larry Nassar.

În vârstă de 21 ani, McKayla Maroney a pus capăt carierei de gimnastă anul trecut, având în palmares o medalie olimpică de aur (în concursul pe echipe) și trei titluri mondiale. Potrivit afirmațiilor fostei gimnaste, abuzurile, care au durat 7 ani, au început pe când ea avea 13 ani.

(w500) McKayla M

Fosta gimnastă a  dezvăluit pe contul său Twitter agresiunile sexuale a căror victimă a fost când făcea parte din echipa de gimnastică a Statelor Unite. Ea îl acuză pe medicul echipei,  Larry Nassar, care este în acest moment urmărit în justiție pentru abuzuri sexuale a zeci de tinere sportive.

”Am fost abuzată de doctorul Larry Nassar, medicul echipei feminine americane olimpice”, a scris McKayla Maroney pe Twitter. „El mi-a spus că trebuie să primesc un ‘tratament medical necesar, pe care îl aplica pacientelor sale de peste treizeci de ani’. Asta a început pe când aveam 13 ani, la unul dintre primele mele cantonamente cu echipa națională, în Texas, și a continuat până când am părăsit sportul”.

Tatiana Guțu îl acuză de viol pe fostul campion olimpic Vitali Scerbo

Născută în Ucraina, cu origini românești, Tatiana Guțu povestește pe pagina ei de Facebook că, înainte de a deveni campioană olimpică, la doar 15 ani, la un concurs în Germania, colegul ei Vitali Scerbo a violat-o și că doi colegi care au asistat la viol nu au făcut nimic ca să îl oprească.

Fosta gimnastă se așteaptă la o posibilă replică din partea lui Scerbo. „Știu că vei încerca să te aperi, însă detaliile mele sunt mult mai puternice decât vorbele tale”, i-a transmis ea fostului gimnast.

Tatiana Guțu Ea a mai spune că  fosta ei colegă Tatiana Toropova nu a susținut-o, iar pe fostul gimnast Rustam Șaripov îl acuză pentru că a fost de partea lui Scerbo „și nu a protejat o copilă de 15 ani”.

Tatiana Guțu, care a împlinit luna trecută 41 de ani, a câștigat aurul la Barcelona în concursul individual și în cel pe echipe, cucerind totodată argintul la paralele și bronzul la sol. Ea s-a retras din activitate la scurt timp după Olimpiada din 1992 și a obținut cetățenia americană în 2003.

Fosta sportivă nu a precizat dacă decizia de a denunța violul său a fost provocată de actualul scandal sexual din Statele Unite, în care este implicat cunoscut producător de filme Harvey Weinstein.

(w500) Tatiana Gu

Vitali Scerbo, care a cucerit șase medalii de aur la Barcelona și patru de bronz la Atlanta, în 1996, unde a concurat sub culorile Belarus, țara sa natală, s-a stabilit la rândul său în Statele Unite și conduce acum o academie la Las Vegas.

Textele celor două gimnaste sunt  însoțite de hashtagul #MeToo, lansat de actrița Alyssa Milano, pentru a îndemna femeile din întreaga lume să denunțe abuzurile sexuale ale căror victime au fost. Campania a fost declanșată de scandalul Weinstein, producătorul american de cinema acuzat în ultima vreme de abuz sexual asupra unor actrițe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite