Liderii partidelor din coaliție au semnat un act adițional la acordul de guvernare. Florin Cîțu: Coaliția merge mai departe, de mâine vom avea un ministru al Sănătății

20 aprilie 2021, 08:14

Declarațiile liderilor coaliției, de după ședința de astăzi, transmise de TVR1:

Ludovic Orban, președintele PNL: „Am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliție, o completare care să aducă proceduri și puncte de vedere care să ducă la creșterea încrederii în parteneri, care să ducă la îmbunătățirea mecanismelor de funcționare a coaliției și, în mod evident, să crească performanța de guvernare. Formațiunile politice care au constituit această coaliție sunt conștiente de responsabilitatea pe care o au, de a asigura o bună guvernare României și de a pune în practică programul de guvernare pentru care ne-am angajat în fața Parlamentului și de asemenea să urmărim atingerea obiectivelor acestui program de guvernare.

Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înțelege și-au făcut iluzii. Suntem o coaliție care cooperează, care este într-un dialog bazat pe respect reciproc, pe încredere, pe solidaritate și suntem preocupați în primul rând de o guvernare care să ducă la o îmbunătățire semnificativă a vieții cetățenilor români”.

Dan Barna, copreședintele USR-PLUS: „Coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR a depășit astăzi o situație delicată și funcționarea și succesul acestei coaliții ține de încredere, respect și reguli. După cele două zile deloc simple și după discuții care au avut și momente delicate, am reușit să avem o completare a acordului care a constituit această coaliție și avem toată încrederea că prin ceea ce am agreat astăzi împreună și perfect responsabil vom putea să ducem mai departe România în această luptă cu COVID și să scoatem România din pandemie și să intrăm în acea direcție de dezvoltare și de însănătoșire a societății pe care o așteaptă cetățenii, acea direcție de care România are atâta nevoie și pe care această coaliție a propus-o.
Am agreat câteva principii de funcționare foarte importante legate de funcționarea guvernului, legate de de funcționarea noastră ca și coaliție la nivelul Parlamentului și agendei parlamentare și legate de câteva priorități care există în programul de guvernare și pe care împreună le vom susține în perioada următoare, tocmai pentru ca cetățenii României să vadă că această coaliție și acest guvern are și resursele, și energia, și competența necesară să ducă România mai departe și, repet, să depășim acest moment delicat legat de pandemie.
Mesajul este unul foarte clar: pandemia rămâne și vaccinarea, campania de vaccinare rămâne prioritatea principală a guvernului. Vaccinați-vă, convingeți-vă familiile, prietenii, rudele să facă acest lucru, e singura cale prin care putem ieși cât mai repede împreună din această dificultate”.

Dragoș Tudorache, vicepreședinte PLUS: „Am intrat în această discuție în coaliție cu nevoia și încrederea că vom găsi soluțiile necesare pentru a asigura funcționarea, buna funcționare în continuare a coaliției și le-am găsit. Le-am găsit pentru că am fost toate forțele politice prezente în această coaliție, s-au investit și ele cu aceste soluții. Ca urmare a înțelegerii din această seară, mâine vom face o propunere pentru un nou ministru al Sănătății, propunere pe care o veți afla mâine dimineață”.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: „Această coaliție nu are alternativă, mă bucur că am ajuns la un consens în ceea ce privește continuarea guvernării. În acest act adițional nu există lucruri extraordinare, extravagante,  ci sunt lucruri care vor asigura o funcționare coerentă, decizi coerente în coaliție, atât la nivel guvernamental, cât și în Parlament, și câteva puncte accentuate, scoase din programul de guvernare, fără să adăugăm nimic. Important este să căutăm și să găsim acele soluții, să luăm acele decizii prin care să întărim încrederea oamenilor în guvern, în coaliție, și vom duce programul de guvernare la îndeplinire. Sunt deziderate importante. Armonizarea în coaliție necesită răbdare, echilibru și empatie. Nu este un lucru foarte ușor, nu trebuie să spunem că merge bine în fiecare clipă, dar important este că toate partidele din coaliție sunt, conștiente că, dacă împreună ne-am asumat guvernarea, este responsabilitatea noastră să mergem înainte și să căutăm soluții pentru cetățeni, pentru comunități. Cu acest gând am semnat acest act adițional la acordul de guvernare și vreau să cred că este singurul act adițional pe care l-am semnat și nu va fi cazul să mai semnăm astfel de acorduri”.

Florin Cîțu, prim-ministrul României: „Așa cum am spus, coaliția merge mai departe. Astăzi a fost făcut un pas important pentru a avea o guvernare mult mai eficientă și o coerență a deciziilor politice în coaliție. Sunt foarte bucuros că ne asumăm în această coaliție ca obiectiv principal campania de vaccinare, este important să avem o campanie de vaccinare de succes și sunt sigur că vom avea o campanie de vaccinare de succes. De mâine vom avea un ministru al Sănătății care va prelua un portofoliu dificil, va avea susținerea mea și a colegilor din cabinetul pe care îl conduc. Ne vom asigura în continuare că, așa cum am făcut și până acum, deciziile pe care le luăm le luăm în consultare și le vom lua în interesul cetățenilor României”.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

UPDATE Se așteaptă ca liderii partidelor din coaliție să iasă la declarații.

UPDATE Discuțiile au avansat și au dus la o formulă de acord privitoare la revocarea miniștrilor, potrivit unor surse din coaliție.

UPDATE Negocierile sunt mai dure decât se anticipa înainte de ședință, în ciuda declarațiilor pacifiste din cursul zilei de astăzi, transmite Marius Vulpe, de la Palatul Parlamentului. Principalul obstacol nu mai e, se pare, acel mecanism de consultare între liderii coaliției în ceea ce privește revocarea unui ministru, ci însuși programul de guvernare, anumite reforme cu care cei de la USR-PLUS, cerând accelerarea lor. S-ar fi lovit de opoziția reprezentanților PNL și UDMR. Cel puțin așa susțin anumite surse din coaliție. Liberalii susțin că este doar un concurs de imagine la care se pretează reprezentanții USR-PLUS, tocmai pentru a mai atenua ideea că ar fi cedat în fața liberalilor.

UPDATE Pauză în ședința coaliției, liderii USR-PLUS au ieșit, susținând că nu se înțeleg pe anumite puncte de reformă, conținute în programul de guvernare, transmite Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Sunt nemulțumiți că nu le sunt acceptate propunerile. Se așteaptă întoarcerea premierului, care se află la o întâlnire oficială cu Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, potrivit agendei guvernamentale. Totul se poate tranșa în această noapte sau mâine vor avea loc alte negocieri.

UPDATE Liderii partidelor din coaliție au ajuns în sala de ședințe, întâlnirea a început.

Ambele tabere caută un compromis, iar acesta constă în reglementarea unui mecanism de consultare între liderii principalelor partide de opoziție atunci când este vorba despre despre evaluarea unui ministru și de decizia de revocarea a acestuia. Potrivit unor surse din Coaliție, este posibil ca astăzi să se ajungă la o înțelegere în acest sens, care poate lua forma unui act adițional la protocolul de guvernare.

Mecanismul ar trebui să fie structurat pe trei paliere: Unul care să ușureze consultare și comunicarea în cadrul coaliției, un altul care să se refere la obiectivele asumate prin programul de guvernare, sub forma unui calendar mai clar de îndeplinire a acestora, iar al treilea se referă la eventualele revocări de miniștri. Potrivit ultimului palier, pe viitor, orice astfel de decizie luată de premier să fie făcută cu îndeplinirea obiectivelor constituționale, fără știrbirea lor, dar partanerii de coaliție să fie în prealabil informați, evaluările miniștrilor să fie puse pe masa coaliției și discutate, iar decizia premierului să fie respectată.

Există și o doleanță a celor de la USR-PLUS care ar putea complica negocierilor. Ei spun că în acest proces de evaluare ar trebui să intre și premierul, care și el ar trebui să aibă obligații de îndeplinit, ca ceilalți miniștri, iar evaluarea lui să fie făcută de membrii coaliției. Asemenea prevedere i-ar putea nemulțumi pe cei de la PNL.

Dacă se ajunge la o înțelegere, cei de la USR-PLUS spun că ar putea veni chiar mâine cu o nominalizare la Ministerul Sănătății.

__________________________________

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaţilor USR PLUS: Astăzi, discuţiile continuă, la Palatul Parlamentului, între liderii coaliţiei, vor veni cu propuneri şi colegii mei şi vom vedea cum vom reuşi să mergem şi dacă reuşim să mergem împreună înainte în continuare. Am speranţa că vom reuşi acest lucru, am speranţa că vor înţelege toţi cei care sunt acum la frâiele coaliţiei, şi mă uit mai ales la parteneri de la PNL, că vrem să fim trataţi corect, ca nişte parteneri loiali. (…) Sper să avem răspunsuri astăzi, dacă nu, discuţiile vor continua şi mâine, până vom ajunge la un rezultat. Dar trebuie să fie foarte clar că, aşa cum a funcţionat săptămâna trecută coaliţia şi cum a acţionat premierul, nu putem merge în continuare. (…) Noi judecăm o performanţă a Guvernului. Nu poate exista performanţă individuală, fără performanţa colectivă a Guvernului.

Ludovic Orban, președintele PNL: Ieri (luni – n.r.) am făcut o analiză a situaţiei, fiecare partid şi-a prezentat punctul de vedere, am stabilit să îmbunătăţim funcţionarea coaliţiei, să reglementăm câteva lucruri suplimentare pentru buna funcţionare a coaliţiei şi discutăm astăzi, de la ora 16,00. Când o să luăm decizii, le vom face publice. Suntem pe parcursul unor discuţii în care înţelegerea a fost să comunicăm doar aceste lucruri şi respect înţelegerea”, a spus Orban la Palatul Parlamentului. (…) Poziţia PNL a rămas aceeaşi. PNL consideră că doar această coaliţie este soluţia politică de guvernare a României, că trebuie să ne concentrăm pe buna guvernare, pe aplicarea programului de guvernare, pe rezolvarea problemelor care există în economie, în societate, lupta cu pandemia pentru a reveni cât mai rapid la o viaţă normală. Faptul că apar anumite situaţii care necesită discuţii suplimentare se datorează în mod evident unor situaţii obiective. Decizia premierului a fost o decizie corectă, o decizie necesară, care a avut ca scop îmbunătăţirea performanţei Ministerului Sănătăţii, un minister fundamental în vreme de pandemie. Aşteptăm propunerea din partea colegilor noştri de la USR PLUS pentru viitorul ministru, pentru a putea avea un titular care să se apuce de treabă.

Premierul Florin Cîțu: Sunt ok cu a avea discuții, protocoale, să facem ce vrem atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Este foarte clar că nu poți să negociezi constituția. Dacă cu toții suntem de acord că este decizia premierului, în urma evaluării premierului foarte bine, că putem să comunicăm altfel, dar nu putem să negociem Constituția. Aștept nominalizarea ministrului Sănătății, portofoliul este al USR-Plus, pentru că avem de gestionat această pandemie, în continuare este o situație dificilă, România trebuie să fie guvernată. În acest moment cea mai bună opțiune pentru România este această coaliție.

Copreşedintele USR PLUS Dan BarnaAu fost câteva ore de discuţii în care fiecare partener şi-a prezentat poziţiile şi punctele de vedere, argumentele pentru care cei de la PNL îl susţin pe Florin (Cîţu – n.r.), argumentele pentru care noi nu îi mai acordăm încredere premierului. Vom continua mâine, la ora 16,00, discuţia.

Kelemen Hunor, președintele UDMR: În ceea ce ne privește, – poziția noastră – nu există o alternativă la această coaliție și la acest guvern, trebuie să continuăm împreună, trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliție prin care putem evita, în viitor, astfel de situații, fără să lezăm atribuțiile și autoritatea primului ministru. Vom susține în continuare această coaliție. Sunt convins că mâine, la întâlnirea de după-masă, vom găsi soluția bună pentru fiecare parte din această coaliție.

ISTORIC:

Prima ședință a coaliției de guvernare PNL – USR-PLUS – UDMR s-a terminat fără ca PNL și USR-PLUS să ajungă la o înțelegere. Discuțiile se reiau marți.

În urma ședinței de luni dimineață a conducerii PNL, Ludovic Orban a anunțat că premierul Florin Cîțu „beneficiază de susținere totală”. „Nici nu se pune în discuție vreo secundă schimbarea configurației politice. Noi nu ne jucăm cu România. Când am hotărât că premierul acestui guvern este Florin Cîțu suntem serioși, consecvenți și mergem mai departe„, a subliniat Orban.

El a avertizat totodată că „nu există ministru care să atace premierul sau care să atace un coleg de coaliție”. „Cum să colaboreze un ministru cu premierul, pentru că premierul este cel care conduce guvernul, atâta timp cât el își permite să atace public? Asta e o chestiune care ține de logica de funcționare a guvernării. În momentul în care un ministru îl atacă pe premier, trebuie să plece acasă, din punctul nostru de vedere lucrurile sunt simple”, a subliniat președintele PNL.

Premierul Florin Cîțu a subliniat la rândul său că, în acest moment, „modul cel mai responsabil de a rezolva această criză este să primim o nominalizare a unui ministru competent al Sănătăţii”. „Vedeţi şi dumneavoastră câte probleme se identifică în fiecare zi şi este nevoie de un ministru care să se aplece asupra acestor probleme zilnic. Un ministru competent”, a subliniat, la rândul său, șeful Executivului.

Vlad Voiculescu – un mandat scurt la Ministerul Sănătății, dar cu multe tensiuni și contradicții

„Dacă superi sistemul, nu e nevoie de argumente pentru a te elimina”, a acuzat fostul ministru al Sănătăţii, după 48 de ore de tăcere de la anunţul demiterii sale. Vlad Voiculescu l-a atacat pe premierul Florin Cîţu, l-a acuzat că nu a colaborat cu echipa de la Sănătate şi că ordinul pentru criteriile de carantinare a fost doar un pretext pentru a-l înlătura din Guvern.

Cîțu, despre acuzațiile lui Vlad Voiculescu: Nu comentez opinii personale. Vă dați seama cum ar fi să comentez declarațiile celor din opoziție în fiecare zi. Aș vrea să-i asigur pe români că guvernarea este solidă

Sâmbătă, președintele PNL Ludovic Orban a transmis un avertisment dur: Orice ministru trebuie să știe că înainte de a-și ataca premierul trebuie să își scrie demisia. Declarația lui Orban a venit după ce mai mulți miniștri USR-PLUS l-au criticat pe șeful Executivului. Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor și vicepreședinte al USR-PLUS, l-a numit pe Florin Cîțu „zombie politic”.

VEZI și Preşedintele PNL, Ludovic Orban: Declaraţiile fostului ministru Voiculescu îmi arată, o dată în plus, că premierul a luat o decizie corectă

Premierul Florin Cîțu a precizat în aparițiile publice că așteaptă săptămâna aceasta din partea USR-PLUS o nominalizare pentru portofoliul Sănătății.

Locul lăsat liber de Vlad Voiculescu agită apele chiar în interiorul USR-PLUS. Cele două aripi ale formațiunii politice au propuneri diferite, potrivit surselor Știrilor TVR. Cei de la PLUS ar susține-o pe doctorița Ioana Mihăilă, care în prezent este secretar de statDe cealaltă parte, USR ar vrea ca acest portofoliu să fie ocupat de medicul Adrian Wiener, în prezent deputat în Parlamentul României. Voci din PNL spun că acest portofoliu ar trebui să se întoarcă la liberali.

În acest moment, Alianței USR-PLUS îi revin în Executiv 6 portofolii, printre care Transporturile, Sănătatea și Justiția. Formațiunea vrea acum schimbarea protocolului coaliției prin introducerea unei reguli noi: niciun ministru să nu mai poată fi revocat fără acordul partidului din care face parte.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut partenerilor din coaliție să înceteze jignirile și atacurile reciproce, pentru a putea continua actul de guvernare.Premierul Florin Cîțu a condus Guvernul cu multă răbdare și empatie în ultimele luni, nu avem niciun fel de rezerve, considerăm că vom putea lucra în continuare cu Florin Cîțu și le cerem colegilor noștri de la USR-PLUS să facă o propunere pentru funcția de ministru al Sănătății cât mai curând posibil, deoarece ne-am asumat să conducem țara în mod responsabil și eficient și nu putem delega altcuiva această responsabilitate„, a declarat Kelemen Hunor.

Politologul Cristian Pîrvulescu, la TVR: Suntem într-o criză a majorității, care riscă să devină o criză guvernamentală. Trei scenarii pentru USR-PLUS. „Ipoteza unei provocări trebuie luată în considerare”

CITIȚI ȘI Ședința coaliției de guvernare s-a terminat fără o concluzie, PNL și USR-PLUS nu au ajuns la un consens

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite