În România, zeci de oameni mor anual din cauza aerului otrăvitor care ne sufocă în fiecare zi! Pădurile, cele care ar trebui să ne protejeze, cad sub securea celor pentru care banul e singurul care contează. Albiile râurilor, câmpurile și orașele sau satele devin pe zi ce trece depozite de gunoi. Iar noi toți, de la copii la bătrâni, supraviețuim într-o țară care se transformă într-o groapă de gunoi. Și tot noi suntem cei care avem puterea să schimbăm. Să inspirăm prin responsabilitatea față de mediu și viitorul copiilor noștri întreaga țară. Știrile TVR au lansat campania #InspiraPentruRomania - un efort prin care ne dorim să facem din mediu o prioritate națională. Așa că vă chemăm alături de noi să facem România curată! Pentru fiecare dintre noi! Capitala este unul dintre cele mai afectate orașe! În București, nivelul poluării a explodat, fără ca autoritățile să știe cine sunt vinovații.
Potrivit datelor Ministerului Mediului, 41 de firme din Ilfov și 77 de firme și instituții din București au instalații de ardere.
Ministrul Costel Alexe a declarat de curând că, din cauza faptului că există „suspiciuni serioase" legate de activitățile industriale din Ilfov sau București, făcute mai ales noaptea, vor fi controale riguroase.
Printre operatorii care au instalații de ardere se află groapa de gunoi Iridex, Aeroportul Otopeni, majoritatea companiilor petroliere, marile spitale de stat și private, producători de ciment și vopseluri, hoteluri, dar și marile centre de retail.
Inspectorii de mediu au început încă de luni să-i controleze pe toți marii poluatori din București și din județul Ilfov.
Controalele anunțate vin în contextul în care rețeaua națională a înregistrat duminică seară în București depășiri de până la 8 ori ale particulelor în suspensie PM10 și PM 2,5 și depășiri foarte mari de dioxid de azot.
Primăria Generală a anunțat că a trimis o adresă președintelui României, Consiliului Suprem de Apărare a Țării și președintelui Camerei Deputaților.
În această după-amiază, 50 de membri ai comunității Declic, nemulțumiți de măsurile luate până acum de autorități pentru a reduce poluarea din marile orașe, au protestat în fața Ministerului Mediului.
Pentru a susține cele cerute, reprezentanții protestatarilor i-au înmânat ministrului Mediului o petiție semnată de 14.000 membri denumită "Aer pentru Viață".
România ocupă locul opt în Europa la numărul morților din cauza poluării la suta de mii de locuitori, conform unui raport al unei organizații internaționale.