CAMPANIE ȘTIRILE TVR

#InspiraPentruRomania | Crişul Repede a devenit groapa de gunoi a locuitorilor dintr-un cartier din Oradea. Apele Someșului Mic aduc inclusiv frigidere

Albiile râurilor s-au transformat în România în gropi de gunoi! Zi de zi sunt aruncate zeci de tone de plastic, cauciucuri și resturi. Pe ape au ajuns să plutească frigidere sau mașini de spălat. Autoritățile recunosc că sunt depășite de situație. Și vă dăm doar un exemplu: Crişul Repede a devenit groapa de gunoi a locuitorilor dintr-un cartier din Oradea. Mormane de deşeuri zac pe mal, iar cursul apei e poluat sistematic. Povestea se repetă în fiecare an.

05 Martie 2020, 20:22 (actualizat 09 Martie 2020, 12:32) Știrile TVR |
#InspirăPentruRomânia Curg gunoaie și otrăvuri pe râurile țării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, zeci de oameni mor anual din cauza aerului otrăvitor care ne sufocă în fiecare zi! Tot la noi, pădurile, cele care ar trebui să ne protejeze, cad sub securea celor pentru care banul e singurul care contează. Albiile râurilor, câmpurile și orașele sau satele devin pe zi ce trece depozite de gunoi. Plasticul înghite fără milă tot ce odată era verde și frumos. Iar noi toți, de la copii la bătrâni, supraviețuim într-o țară care se transformă într-o imensă groapă de gunoi. Și tot noi suntem cei care avem puterea să schimbăm ceva. Știrile TVR au lansat campania "Inspiră pentru România" - un efort prin care ne dorim să facem din mediu o prioritate națională. Așa că vă chemăm alături de noi, să facem România curată! Pentru fiecare dintre noi!

Februarie 2020, într-o țară europeană. Crișul Repede curge la intrarea în Oradea printre sticle de plastic, materiale de construcții, haine sau obiecte nefolositoare.

Peisajul este dezolant! Natura este sufocată de plastic și de nepăsarea oamenilor.

Din păcate, fără implicarea oamenilor, astfel de gropi de gunoi reapar mai repede decât se schimbă anotimpurile.

Autoritățile se implică, dar sunt depășite de situație. Astăzi se face curat, mâine plasticul e la loc.

Nimeni nu ştie cum s-au transformat malurile Crişului Repede în groapă de gunoi. Situaţia este extrem de periculoasă pentru că, în timpul verii, mulţi vin la scăldat în apele râului.

Crișul Repede este doar un exemplu. În ultimii ani, acolo unde e un firicel de apă sau o pădure, există și gunoi. Peisajele cândva verzi și pline de culoare ale României s-au transformat într-un cenușiu sufocant.

La intrarea Someșului Mic în Cluj-Napoca, apele tot mai crescute aduc și obiecte de mari dimensiuni. Inclusiv frigidere!

Primăria comunei Florești a primit anul trecut o amendă de peste 100.000 de mii de lei în urma unor controale ale Gărzii de Mediu, care a identificat mai multe depozite de deșeuri menajere și de construcții pe malurile râului Someșul Mic.

Deși s-au dat amenzi plătite din bani publici, situația a rămas aceeași.

Și în Moldova, nu departe de Lacul Chirița, una dintre sursele de alimentare cu apă a orașului Iași, munți de deșeuri depozitate ilegal compun un peisaj șocant.

Localnicii comunei din apropiere, Holboca, cer cu disperare autorităților să ia măsuri pentru identificarea și pedepsirea celor care poluează zona.

Oamenii povestesc că în fiecare noapte vin camioane să descarce gunoaie în apropierea barajului.

Sătui să vadă cum munții de deșeuri cresc de la o zi la alta, unul dintre locuitorii comunei a lansat un apel pe o rețea de socializare și împreună cu 70 de voluntari a început să curețe valea râului Chirița.

Același lucru se întâmplă în întreaga țară.

Mii de camioane otrăvesc zi de zi mediul în care trăim, aruncând la întâmplare gunoi.

Puțini înțeleg însă că în fața poluării nimeni nu este ferit și nicio mască nu va proteja.

România va redeveni o țară curată prin implicarea ta! Alătură-te campaniei noastre și te asigurăm că îți vom fi parteneri în eforturile tale de a face din mediu o problemă națională. Semnalează-ne problemele pe care le vezi, trimite-ne filmări sau fotografii cu locurile cu probleme și scrie-ne cum putem ajuta proiectul de mediu. Aveți la dispoziție numărul de WhatsApp 0733 508 076 și adresa de e-mail inspira@tvr.ro

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #INSPIRAPENTRUROMANIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI