#InspiraPentruRomania | Ce înseamnă poluarea, de unde vine și ce putem face fiecare dintre noi

Defrișăm constant, nu punem nimic în loc și ne sufocăm singuri cu gunoiul altora. Pentru că importăm ilegal deșeuri, ce aruncă străinii înghițim noi. În plus, plătim zilnic bani grei la Comisia Europeană pentru gunoiul pe care îl băgăm sub preș. Suntem pasibili de infringement în acest context și tocmai de asta încerăm să ne limpezim mintea și să găsim soluții. Televiziunea Română se implică! Am lansat o campanie care va explica ce înseamnă poluarea, de unde vine și ce putem face fiecare dintre noi. #InspiraPentruRomania, urmăriți știrile TVR și veți fi surprinși.

04 Martie 2020, 09:16 (actualizat 04 Martie 2020, 10:58) Știrile TVR |
Poluarea în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministerului Mediului din România arată că un singur român produce anual o cantitate record de gunoi - 799 de kilograme de deşeuri menajere. În plus, în România, doar 5,6 % din deşeurile menajere sunt reciclate.

La Cluj vorbim despre poluarea apelor din punct de vedere al efectelor negative asupra mediului și despre impactul estetic.

Mai exact, deșeurile aruncate în Someșul Mic ajung în Cluj-Napoca, acesta fiind principalul curs de apă care traversează orașul.

Vă prezentăm și soluții, dar și vinovați pentru că aceștia nu au fost greu de găsit. Trebuie să știți că înainte de a ajunge în Cluj-Napoca, Someșul Mic traversează comuna Florești.

Acolo, Administrația de Apă Someș-Tisa a identificat mai multe depozite de deșeuri menajere și de construcții aflate pe malurile Someșului.

În acest sens, primăria comunei Florești a primit anul trecut o amendă de peste 100.000 de lei pentru proasta gestionare a problemei.

Există și soluții pentru ca deșeurile să nu ajungă în Cluj-Napoca, mai exact un stăvilar care colectează deșeurile. Totuși, soluția funcționează doar când Someșul nu este crescut.

În Craiova, una dintre zonele pline de gunoaie este cartierul Mofleni. În decurs de cinci luni, aici s-a făcut curăţenie de trei ori, iar ultima dată de aici au fost ridicate peste 24 de tone de gunoaie. După scurt timp însă, acestea reapar. Nici amenzile foarte mari nu-i sperie pe cei care aruncă gunoaie pe domeniul public. Autorităţile au luat măsuri suplimentare.

La Instituţia Prefectului Judeţului Dolj s-a stabilit blocarea rampelor de acces spre zonele aferente albiei Jiului, în special a celor din comunele Bucovăţ şi Breasta. Constituirea unor echipe mixte de patrulare, compuse dintr-un operator de salubritate şi mai mulţi poliţişti locali. În acelaşi timp, va fi modificată frecvenţa de colectare a deşeurilor de pe drumurile judeţene, de la o dată la două ori pe săptămână. Amenzile pentru cei care aruncă gunoaie pe domeniul public sunt cuprinse între 200 şi 5000 de lei.

În 2019, în județul Dolj s-au aplicat patru amenzi, cea mai mare în valoare de 15.000 lei, cele mai multe amenzi au fost date persoanelor fizice, trei la număr, iar Primăria Caraula a fost amendată tocmai din cauza deșeurilor.

Mehedinţiul este un judeţ îngropat în deşeuri aruncate la întâmplare. La periferia  localităţilor, pe marginea drumurilor, în albia râurilor sau pe malurile lor, zeci de tone de deşeuri lasă în urmă un peisaj dezolant.

Una dintre zonele cu probleme este în comuna Cujmir. Tone întregi de gunoi menajer, PET-uri, materiale textile, plastic, nailon zac aruncate pe malul sau în albia râului Drincea.

Sătenii şi-au făcut porţi la grădini, către râu şi îşi aruncă gunoaiele în apă sau pe mal iar toate acestea ajung în Dunăre. Deşi sunt ani buni de când autorităţile au un proiect pentru introducerea sistemului de canalizare, acesta nu s-a mai făcut. Aşa că sunt săteni care spun că inclusiv fosele septice ar ajunge în albia râului.

De altfel, la Cujmir e greu de spus dacă cineva ridică deşeurile, pentru că declaraţiile responsabililor comunei şi cele ale localnicilor se contrazic, iar grămezile de gunoi de pe malul râului par să dea dreptate sătenilor. Deşi amenzile pentru deşeurile aruncate în albiile râurilor sunt drastice şi i-ar putea speria pe localnici, se pare că nimeni nu le aplică.

Cei de la Apele Române mai strâng deşeurile, care însă reapar în scurt timp. Situaţia este şi în atenţia celor de la Garda de Mediu care au demarat o anchetă. 60 de sancţiuni pentru deşeuri aruncate la întâmplare au fost aplicate de comisarii Gărzii de Mediu din Mehedinţi în 2019, valoarea acestora fiind de 689.000 de lei.

În județul Timiș, dar și în Timișoara, s-au înregistrat mari probleme din cauza rampelor clandestine de gunoi și a lipsei curățeniei în anumite zone.

Garda de Mediu Timiș a aplicat mai multe amenzi în ultimii ani.

În mai 2018, Primăria Timișoara a fost amendată cu 10.000 de lei după ce comisarii Gărzii de Mediu au descoperit peste 200 de rampe clandestine pe teritoriul orașului.

La finalul lui 2018, Primăria Timișoara a fost amendată cu 50.000 de lei pentru că nu deținea contract cu o firmă de salubritate, nu asigura curățenia stradală pe domeniul public și nu au fost respectate atribuțiile unei administrații locale în domeniul protecției mediului.

În mai 2019, Primăria Timișoara a fost amendată cu 15.000 de lei pentru neconformități în ceea ce privește gestionarea deșeurilor și asigurării salubrizării.

În mai 2019, la nivelul Prefecturii Timiș a fost constituită o comisie mixtă (reprezentanți ai Prefecturii, Gărzii de Mediu, DSP și IPJ) care are ca scop verificarea modului în care se face curățenia în Timișoara.

Au fost descoperite zone insalubre în mai multe cartiere din oraș - curățenie stradală deficitară, coșuri de gunoi pline, deșeuri aruncate lângă locuri publice insalubre.

În urma acestui control, firma de salubrizare care asigura curațenia stradală a fost amendată cu 20.000 de lei.

În octombrie 2019, firma de salubrizare a fost amendată cu 30.000 de lei pentru lipsa autorizației de mediu.

În 2019 au mai fost amendate, cu sume cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei, primăriile Giroc, Sacalaz, Varias, Lugoj, Becicherecu Mic-din cauza gestionării deficitare a problemei deșeurilor.

În 2019, în județul Timiș, 90 de sancțiuni, în valoare de aproape 1.700.000 de lei, inclusiv firmelor private care nu au respectat legislația în domeniul protecției mediului:

-78 de amenzi contravenționale

-12 avertismente

- 6 acțiuni complementare (sistări de activitate sau chiar desființarea unor lucrări)

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI