#InspiraPentruRomania | A fost lansată campania națională "O pădure cât o ţară". Klaus Iohannis: Este nevoie să creştem semnificativ suprafaţa împădurită din România

Românii sunt chemaţi să planteze o pădure cât o ţară. 53 de milioane de puieţi vor prinde rădăcini prin campania națională de împădurire. În ultimii ani, România a pierdut milioane de metri cubi de lemn, lemn tăiat ilegal. Toţi cei care doresc să pună umărul se pot înscrie pe site-ul Ministerului Mediului. Startul campaniei l-a dat chiar preşedintele Klaus Iohannis.

06 Martie 2020, 13:17 (actualizat 06 Martie 2020, 20:24) |
O pădure cât o țară
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Aproape 3 mii de români s-au înscris până acum ca voluntari în campania naţională "O pădure cât o ţară". Alte 20 de companii şi de ONG-uri au anunţat că vor participa cu sute de angajaţi şi voluntari.

Startul oficial l-au dat, în județul Dâmbovița, președintele, cei doi premieri, unul în funcție și celălalt desemnat, și ministrul interimar al Mediului.

În Dâmboviţa, cândva se înălţau falnici Codrii Vlăsiei. Astăzi, doar 29% din suprafaţa judeţului este pădure. La fel se întâmplă în mai mult de jumătate dintre judeţele țării.

Uniunea Europeană recomandă ca, în medie, pădurile să ajungă la 43% din suprafaţa unui judeţ.

53 de milioane de puieţi vor fi plantați în toată ţara. Înseamnă 2.500 de păduri noi. Alte 7 mii vor fi completate. O perdea foresterieră va fi plantată de-a lungul autostrăzii spre Constanţa și o centură verde în jurul municipiului Oradea.

"Este nevoie de mai multă pădure în România! O să vă explic de ce spun acest lucru clar şi răspicat. Avem probleme de mediu. Ştiţi foarte bine, în ultimele zile s-a discutat foarte mult de poluarea puternică, care se poate constata peste tot în România. Se ştie că pădurile nu sunt bune doar pentru a te plimba în ele sau pentru a de lemn. Pădurile sunt foarte importante pentru a da aer curat. Pădurile curăţă aerul. Pădurile contribuie la un mediu mai sănătos, mai curat. Pe de altă parte, trebuie să fim foarte conştienţi că problema climei este una cât se poate de serioasă. Încălzirea globală este un fapt şi pentru noi poate să fie un fapt foarte negativ, mai ales aici, în sudul ţării, există pericolul să se formeze zone deşertice. Or asta, cu siguranţă, nu vrem", a declarat preşedintele.

Iohannis a menţionat că, potrivit studiilor, "cea mai eficientă măsură împotriva încălzirii climatice este plantarea de păduri". Preşedintele a subliniat că refacerea pădurilor, acolo unde acestea au fost tăiate în mod ilegal, reprezintă o măsură "insuficientă" şi a pledat pentru extinderea acestor suprafeţe.

"Este nevoie să creştem semnificativ suprafaţa împădurită din România şi această campanie este un foarte bun început şi sper să fie un simbol şi un imbold pentru multe autorităţi locale, care pot folosi terenurile care nu mai sunt folosite pentru altceva în agricultură şi sper foarte mult ca în următorii ani să ajungem să avem o extindere semnificativă a zonelor împădurite din România, deci pe de o parte protecţie, eliminarea tăierilor ilegale, pe de altă parte, plantări masive de pădure. Asta este ce îmi doresc eu pentru România şi pentru 'aurul verde' al României", a declarat Iohannis.

De asemenea, Iohannis a cerut Guvernului să găsească noi instrumente pentru protejarea pădurilor, adăugând că este "inadmisibil" ca în secolul XXI să mai existe tăieri ilegale masive.

"Îl rog pe domnul prim-ministru şi pe membrii guvernului prezenţi aici să găsească noi instrumente pentru a proteja pădurile României. Instrumentele care au fost create şi folosite pe vremea guvernelor dinainte, şi cam multă vreme s-a ocupat PSD-ul de acest lucru fără succes, acele instrumente s-au dovedit a fi insuficiente şi insuficient de bine aplicate, deci este nevoie de protecţie. Este nevoie, pe de altă parte, acolo unde sunt păduri care au fost gândite pentru exploatare, să se exploateze, dar atenţie, în mod organizat şi legal! O pădure aparte sau un set de păduri aparte sunt zonele protejate. România se numără printre foarte puţinele ţări din Europa care mai are păduri virgine, care are păduri care obligatoriu trebuie păstrate, protejate! Şi mai există o categorie foarte importantă de păduri, acelea pe care vom începe acum să le plantăm", a precizat Iohannis.

Preşedintele a plantat mai mulţi puieţi de stejar în cadrul campaniei lansate la Ulieşti. Iohannis a declarat totodată că pentru el reprezintă o "mare bucurie" lansarea unei campanii ample de replantare, apreciind că aceasta va lăsa "urme pozitive": "Pădurile sunt aurul verde al României şi acest aur trebuie protejat şi înmulţit. Avem încă păduri care sunt foarte valoroase. Avem păduri care pot fi exploatate. Dar, dacă ne uităm în jur, aici unde suntem astăzi, este - ca să spunem aşa - un rest din ceea ce pe vremuri se numea Codrii Vlăsiei, care au fost codrii care s-au întins cât puteai să vezi cu ochii. Astăzi avem doar câteva zone mici, care mai sunt pădure."

Recent, Comisia Europeană a deschis procedura de infringement în cazul pădurilor, pentru că autorităţile nu au fost în stare să oprească jaful din codrii României.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 12°C 14°C
CLUJ 11°C 7°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 14°C 12°C
BRASOV 13°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI