#eusuntromania Povestea lui Tomiță, un pompier din Târgoviște care își dedică timpul liber copiilor cu sindrom Down "Cred în puterea omului de a fi om"

Ai o dizabilitate doar atunci când nu vezi abilitățile celor din jur! O spune Tomiță, un pompier din Târgoviște care își dedică tot timpul liber copiilor cu sindrom Down. Anul acesta, clădiri faimoase din întreaga lume s-au luminat în roșu pentru a marca solidaritatea cu persoanele afectate de această condiție. Se împlinesc 50 de ani de când mişcarea Special Olympics luptă pentru înlăturarea discriminării în cazul persoanelor cu dizabilități intelectuale. Alături de ei, Tomiță, românul care crede că implicarea în nevoile celorlalți face din noi oameni mai buni. Astăzi și peste 100 de ani.

03 August 2018, 10:40 (actualizat 03 August 2018, 11:05) Știrile TVR |
Oameni speciali pentru oameni speciali
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În România, Organizația Special Olympics lucrează în beneficiul copiilor și al persoanelor cu dizabilități intelectuale de 15 ani. Tomiță este unul dintre cei mai activi voluntari. Este pompier la Târgoviște și fiecare zi liberă și-o petrece în centru. Tomiță mărturisește că trăiește prin copiii care îl strigă pe nume, fetițele lui și cei de la Special Olympics.

Salvator de meserie dar și prin vocație, el crede că aceasta este și pentru proprii copii calea de a deveni un om mai bun.

Tot ce contează e ceea ce oferim acestor copii care au numai abilități ... mi-am educat și copiii să lucreze cu ei așa” – Tomiță.

Mii de copii cu sindrom Down au stat în lumina roșie a toleranței, aprinsă în sprijinul lor în întreaga lume.  Este modul lor de a spune că vor să fie acceptați, încurajați și integrați. În România sunt peste 30 000, iar speranța lor de viață este redusă.

Toma are aproape 7 ani și deja s-a integrat în comunitatea celor care iubesc sportul. Pentru el este o formă de exprimare, de socializare ți chiar de supraviețuire.

În România copiii cu sindrom Down fac înnot, gimnasitică, baschet și orice le pune zâmbetul pe chip.

Cu puțin ajutor, opțiunile sunt nelimitate. Trei dintre tinerii cu astfel de dizabilități au ales jurnalismul, devenind colegii nostri de la TVR Cluj, acolo unde realizeaza emisiunea "Fără Prejudecăți".

Poveștile acestor copii au adus împreună sute de oameni. Fiecare dăruiește un strop din lumina lui. Cu ei, România următorilor 100 de ani ar putea fi infinit mai bună.

"Peste 100 de ani cred că România ar fi mult mai bună, o Românie în care vor conta numai abilitățile și nu dizabilitățile. Pentru asta luptăm, incluziunea și suportul asta special" – Tomiță.

Arcul de Triumf, Palatul Șuțu, Muzeul Național de Artă și Comitetul Olimpic și Sportiv Român au rămas roșii în semn de toleranță și respect pentru cei care luptă să fie acceptați. Iar un lanț uman s-a format în jurul lor.

Evenimentul a fost organizat de Special Olympics, fundația care educă prin sport persoanele cu dizabilități intelectuale. Momentul a  marcat 50 de ani de când mişcarea luptă pentru înlăturarea discriminării. Sindromul Down a fost descoperit în Marea Britanie, unde în fiecare zi se nasc unul sau doi copii cu această dizabilitate. În România, sunt aproximativ 30 000 de persoane care suferă de această afecțiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI