#eusuntromania Monumentele care reamintesc de România Mare sunt readuse la viață în Basarabia

Monumentul luptătorilor pentru puterea sovietică. Monumentul colaboratorilor Ministerului de Interne. Mausoleul lui Lenin. Ai zice că te afli la Phenian, dar aceste relicve sunt la tot pasul pe străzile Chişinăului. Sunt de neatins, pentru că autorităţile comuniste le-au declarat acum 10 ani "monumente ocrotite de stat". Statuile care aminteau de perioada României Mari au fost rase de pe faţa pământului de Armata Roşie, dar acum, la 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, adevărata istorie începe să fie cunoscută.

27 Martie 2018, 21:18 (actualizat 27 Martie 2018, 21:44) |
#eusuntromania - Istoria renaște în Basarabia
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Monumentele şi simbolurile care aduc aminte de Unirea Basarabiei cu România au început să renască în Republica Moldova.

Un caz cutremurător este cel al cimitirului celor 600 de ostaşi români căzuţi în cele două războaie mondiale, cimitir inaugurat la Chişinău, în 1942, de Regele Mihai, împreună cu Regina Mamă Elena. Peste mormintele eroilor urmează să se ridice un mall.

În Chişinău - la loc de cinste şi bine îngrijite - sunt monumente închinate Armatei Roşii eliberatoare sau colaboratorilor organelor de represiune. Printre acestea a repărut recent, printr-o inițiativă de suflet, monumentul dedicat celor 3 martiri basarabeni.

În timp ce studia documente de arhivă, Iulian Rusanovschi, președintele Platformei Cultul Eroilor, a descoperit că în Basarabia au existat 5 busturi dedicate Regelui Ferdinand și două în memoria Regelui Carol I.

Din păcate, în timp ce o mărturie a istoriei renaşte, altele dispar ireversibil.

Fondurile alocate anual de Chişinău pentru restaurarea monumentelor ajung pentru cel mult două obiective, din cele câteva sute existente pe teritoriul Basarabiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 6°C
IASI 9°C 4°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 16°C 7°C
CRAIOVA 9°C 4°C
BRASOV 10°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI