#eusuntromania Medicul Maria Dorobanțu, în elita cardiologiei mondiale

23 februarie 2018, 20:03

Am găsit-o pe Maria Dorobanţu înconjurată de studenți, într-un salon din Clinica de Cardiologie a Spitalului Floreasca. Consulta un bolnav care a făcut un accident vascular cerebral şi un infarct.

Maria Dorobanţu a ştiut că vrea să devină medic de la trei ani.

A dat admitere la Medicină în 1970, când bătălia pentru un loc era acerbă, iar examenul, mult mai stufos decât acum. Au urmat ani lungi de studiu și apoi din nou lupta pentru un loc de rezident.

Profesorul doctor Maria Dorobanţu conduce Clinica de Cardiologie a unuia dintre cele mai mari spitale din România. La Floreasca sunt trimise cazuri grave din toată ţara. Numai anul trecut, în secţia ei au fost internaţi 4.200 de bolnavi.

Salvatoare a inimilor, Maria Dorobanţu a plecat periodic la specializări în străinătate. A învăţat de la cei mai buni specialiști şi azi e printre cardiologii de top din lume.

I s-a propus să rămână în Franţa, dar nu a acceptat.

Maria Dorobanţu şi-a dorit ca secţia pe care o conduce să devină la fel de bună ca cele din străinătate. Şi a reuşit.

În decembrie 2017, Maria Dorobanțu a devenit membru corespondent al Academiei Naţionale Franceze de Medicină.

Oriunde s-ar afla – la Terapie intensivă, în laboratoare ori în saloane – e înconjurată de rezidenţi sau studenţi. Pe toţi îi încurajează să meargă în străinătate, să devină mai buni şi apoi să se întoarcă.

Cum vede România peste 100 de ani?

O văd educată, o văd mult mai sănătoasă, o văd… Sper să o văd! Cu descoperirea valorilor şi promovarea lor şi îmi doresc… Ceea ce demult am văzut când am fost într-o ţară vestică. S-a întâmplat în 2007 dar nu suntem încă integraţi. O văd integrată în ţările civilizate cu tot ce presupune asta. Asta îmi doresc din tot sufletul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite