#eusuntromania Imaginea unei tragedii naţionale. Primul film despre ororile „Experimentului Piteşti”

9 martie 2018, 20:51

Victoria Baltag studiază și predă la Londra. Pentru proiecția privată de la București a peliculei „Herman, omul din spatele terorii”, încă în lucru, a petrecut zeci de ore în fața calculatorului. A reușit să trimită mii de invitații unor români pasionați de cinematografie și istorie în speranța că va găsi investitori care să o ajute să-și termine filmul.

„Fenomenul Piteşti”, cel mai terifiant experiment comunist de reeducare, a distrus mii de oameni, între anii 1948-1952. Metoda folosită în penitenciar a fost transformarea victimelor în călăi.

Prin tortură și distrugerea psihică a individului, deținuții ajungeau să chinuie alți deținuți, tineri aduși în situația de a declara cele mai abjecte lucruri despre mamele sau surorile lor, oameni obligați să facă lucruri abominabile.

Scopul experimentului a fost lepădarea convingerilor și ideilor politice și religioase a deținuților.

Experimentul Pitești a fost cel mai mare și mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură, din blocul de Est.

În nebunia Victoriei cred și actorii care au acceptat să joace chiar dacă nu au fost plătiți.

Herman este personajul principal al filmului. Un tânăr de 23 de ani, proaspăt căsătorit, tată, student la Drept, condamnat la şapte ani de detenţie. Victimă a Experimentului Pitești, el ajunge după reeducare cel mai temut călău al penitenciarului.

Filmul Victoriei este 95 % gata.

Imagine: Dragoş Dumitran, Andrei Puşcaş
Realizator: Camelia Csiki
Producători: Codruţa Marinescu, Mihael Preda
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite