#eusuntromania "East side story", povestiri din Ferentari. PlayHood, trupa de teatru care-și joacă viața

Copiii din ghetoul bucureştean Ferentari au foarte puţine şanse să reuşească în viaţă. Multe fete devin mame la vârste fragede, iar băieţii ajung pe străzile deja pline de vagabonzi, drogaţi şi cerşetori. Poveştile lor de viaţă sunt cumplite, dar au ajuns subiectul unor piese de teatru. Actorul Ionuţ Oprea le-a pus în scenă, iar interpreţi sunt chiar foştii copii-problemă din Ferentari, cărora arta le-a schimbat total destinele.

13 Octombrie 2017, 20:28 (actualizat 16 Octombrie 2017, 11:07) |
#eusuntromania - East Side Story, povestiri din Ferentari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nu mai suport cartierul ăsta, mirosul ăsta de ghetou. M-am săturat să văd toți drogații care umblă pe străzi de dimineața până seara, ca niște zombie.

Sunt cuvintele Nataliei, rostite în urmă cu 5 ani, în faţa psihologului şcolii, unde fusese trimisă de către profesorii exasperaţi. Aceasta și alte 7 întâmplări similare în care personaje sunt colegii ei au fost adaptate de către actorul Ionuţ Oprea şi au devenit scenariul unei piese de teatru numită "Povestiri din Curtea Şcolii".

Ionuţ a mers mai departe şi a înființat trupa de teatru "PlayHood", prima din România formată din copii de etnie rromă. Cu toţii sunt din cartierul bucureştean Ferentari, numit "ghetou" de către restul lumii, un loc de unde copiii nu au speranţe să evadeze. Asta până când a apărut "PlayHood".

Trupa "PlayHood" are câteva piese pe care, de puţin timp, a început să le joace cu succes la festivaluri de teatru şi pe scenele bucureştene.

"PlayHood" le-a dat o şansă unică acestor copii, aşa că toţi îşi văd viitorul legat de actorie.

Dar Ionuţ Habet vrea să meargă mai departe, să devină regizor ca să aducă pe scenă o piesă pe care a scris-o chiar el şi în care este vorba despre viaţa lui, a unui copil înfiat de o familie din Ferentari. Ionuţ spune că nu vrea să joace în propriul rol şi va lăsa un alt actor să-i "trăiască" sentimentele.

Trupa "PlayHood" din Ferentari a adus împreună copii speciali... Speciali pentru că nu au aceleaşi şanse precum cei din afara ghetoului şi sunt stigmatizaţi tocmai pentru că sunt prizonieri în Ferentari. Dar şi pentru că luptă pentru a evada din condiţia lor.

Este exact ceea ce Ionuţ Oprea nu ar vrea să mai întâmple în România peste încă un centenar.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 3°C 6°C
CONSTANTA 7°C 12°C
CRAIOVA 4°C 6°C
BRASOV 4°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI