#EUSUNTROMANIA Daniel Motoroiu, pilotul care transportă pacienți cu Covid: E destul de dificil să vezi printr-o vizieră care s-a aburit. Suntem cu sufletul la gură pentru viețile acelor oameni

Pentru piloții militari, pandemia a însemnat noi misiuni de luptă pentru viață. Cei din escadrilele de transport au adunat sute de ore de zbor, în încercarea de a salva bolnavi de COVID, unii în stare gravă. I-au dus în țară sau în străinătate, pentru a fi tratați în spitale care aveau locuri libere la Terapie Intensivă. Au plecat in fiecare misiune cu gândul că ajutorul lor va putea face diferența între viață și moarte. Adelin Petrișor a stat de vorbă cu unul dintre piloții salvatori.

02 Decembrie 2021, 13:57 (actualizat 02 Decembrie 2021, 15:22) |

La 37 de ani, Daniel Motoroiu pilotează avioane C27 J Spartan. Până acum a adunat peste 2.000 de ore de zbor, dintre care câteva zeci au fost cu MIG-ul 21 Lancer. Doar în acest an, Daniel a avut în jur de 30 de misiuni medicale cu pacienți cu COVID.

Daniel Motoroiu, pilot de C27 J Spartan: În primul rând, sunt complicate din punctul de vedere al timpului necesar pregătirilor, ele vin într-un ritm foarte alert și timpul pentru pregătire este destul de limitat. Și noi trebuie să luăm în calcul atât aerodromul de destinație, cât și un eventual aerodrom de ajutor.

Daniel a dus pacienți în stare gravă peste tot prin România, dar și în Polonia, Austria, Danemarca și Germania. Spune că nu e ușor să zbori ore în șir îmbrăcat în combinezon, cu mai multe perechi de mănuși și cu vizieră.

Daniel Motoroiu, pilot C27 J Spartan: E destul de dificil să vezi printr-o vizieră care s-a aburit și acest lucru se întâmplă destul de frecvent. Dar ne-am obișnuit cu ele și ne facem treaba pe cât de bine putem. 

Tânărul pilot recunoaște că în aceste misiuni, greul îl duc medicii și asistenții Armatei sau ai SMURD, însă și echipajul muncește constant sub presiune.

Daniel Motoroiu, pilot de C27 J Spartan: Încărcătura emoțională există oricând, suntem cu sufletul la gură pentru viețile acelor oameni. Sunt oameni ca și noi, pot fi părinții, frații noștri, e dificil.

În ciuda numărului din ce în ce mai mic de intervenții, Daniel crede că lupta cu virusul este departe de a se fi terminat. Deși speră ca următorul val să nu mai pună așa de mare presiune pe spitale, pilotul spune că el și colegii săi din Forțele Aeriene sunt în continuare pregătiți să ajute. În cei doi ani de pandemie, piloții armatei au adunat peste 400 de ore de zbor în misiuni medicale.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI