#EuSuntRomânia. TVR, prima televiziune din lume care a transmis o revoluţie în direct. Speranță și manipulare în decembrie 1989

22 decembrie 2019, 21:04

Cu o zi înainte, pe 21 Decembrie 1989, angajaţii TVR văzuseră deja că ceva nu este în ordine. Ceauşescu ordonase un mare miting în faţa Comitetului Central. Echipele Televiziunii veniseră dimineaţă, devreme, să monteze echipamentele şi cablurile.

Revolta cuprinsese Bucureştiul. În orele următoare, manifestanţii au ocupat centrul oraşului, iar la lăsarea serii armele de foc s-au făcut auzite. 49 de oameni aveau să fie ucişi şi aproximativ 500 -răniţi în noaptea de 21 spre 22 decembrie. Peste 1.000 de manifestanţi au fost reţinuţi, bătuţi cu sălbaticie şi apoi duşi la Jilava. O echipă TVR a filmat ce s-a petrecut după ce baricada de la Inter a fost distrusă de tancuri.

A doua zi, pe 22 decembrie, Bucureştiul era o fortăreaţa. Armata şi forţele Ministerului de Interne, nu trecuseră încă de partea poporului şi ocupau principalele bulevarde şi instituţii. Pe acoperişurile studiourilor TVR erau soldaţi care aveau ordin să tragă în cei care s-ar fi apropiat.

Carul 3 a fost trimis din nou, la Comitetul Central, după fuga lui Ceauşescu. Acolo începuse formarea primului nucleu al noii Puteri.

În timp ce carul 3 transmitea din faţa Comitetului Central, carul 5 a fost montat în curtea Televiziunii de unde a difuzat primele imagini ale libertăţii

Toată lumea era convinsă atunci că Televiziunea Română este asediată de terorişti, iar cei dinăuntru îşi riscă viaţa pentru ca restul românilor să vadă Revoluţia, în direct, din fotoliul de acasă. Poate şi de aceea, unele gesturi de recunoştinţă au fost extreme.

Groaza era atât de mare încât s-a trecut la „planul B”, în cazul în care Televiziunea avea să cadă în mâinile teroriştilor.

Carul 3 a fost trimis de la Comitetul Central, în curtea unei secţii de poliţie din cartierul Baltă Albă.

În tot acest timp, TEROAREA a domnit pe culoarele TVR, astfel încât nervii cedau imediat.

Până la urmă, lipsa pregătirii, teroarea şi nesomnul au dus la tragedii.

Înăuntru, Televiziunea era înţesată de militari, în timp ce clădirile din jur erau păzite de gărzi patriotice. În lipsa comunicării, fiecare tabără considera că cealaltă reprezintă inamicul. Aşa că au tras unii în alţii.

Joaca de-a dacii şi romanii, dar cu arme automate, a durat trei zile. În tot acest timp, în zona Televiziunii au fost ucişi sau răniţi 358 de oameni. Niciunul dintre ei nu era angajat al TVR.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite