#EuSuntRomânia. Baricadă în calea uitării. În 21 decembrie 1989, în Piaţa Universităţii au fost ucişi 49 de manifestanţi

Piaţa Universităţii a fost, în urmă cu 30 de ani, scena unor acte de eroism incredibil, care ne-au modelat viitorul! Acolo au fost oameni care şi-au înfrânt frica, dar şi alţii care s-au mulţumit să fie doar spectatori sau chiar.... mai rău decât atât! Astăzi, cei care trec prin Piaţă nu ştiu că, la câţiva metri de ei, sute de oameni au fost împuşcaţi în decembrie '89. Un monument închinat Baricadei poate că le-ar fi păstrat vie amintirea.

21 Decembrie 2019, 19:38 (actualizat 22 Decembrie 2019, 12:12) Știrile TVR |
Eu sunt România - Baricadă în calea uitării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

În 21 decembrie 1989, în Piaţa Universităţii au fost ucişi 49 de manifestanţi, 500 au fost răniţi , iar aproximativ 1000 de persoane au fost reţinute.

Toată lumea îşi aminteşte imaginile cu tânărul culcat pe caldarâm, în faţa blindatelor. Dar puţini ştiu ce s-a întâmplat după aceea.

S-a ridicat şi a stat în picioare, cu braţele depărtate, în cruce şi s-a poziţionat pe traiectoria următorului blindat care a intrat în Piaţă. Încerca să-l determine să oprească, dar nu s-a întâmplat aşa, nici măcar nu a încetinit!

O femeie de pe margine, care putea să-i fie mamă, la apucat de mână şi l-a tras exact în momentul în care blindatul urma să-l izbească.

Astfel de momente s-au petrecut în Piaţa Universităţii, în urmă cu 30 de ani!

„Cel mai groaznic moment a fost la Sala Dalles. S-a deschis focul, 5-7 oamerni au căzut și am ajuns în gang”, îşi aminteşte Teodor Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”.

„Baricada e momentul cel mai dramatic și tragic al Revoluţiei. Erau tineri care se urcau pe mașini de pompieri și baricada rămânea vie” , povesteşte Petre Roman, revoluţionar şi fost premier al României.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 2°C 1°C
CLUJ 7°C 7°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI