#EuSuntRomânia. Baricadă în calea uitării. În 21 decembrie 1989, în Piaţa Universităţii au fost ucişi 49 de manifestanţi

21 decembrie 2019, 19:38

În 21 decembrie 1989, în Piaţa Universităţii au fost ucişi 49 de manifestanţi, 500 au fost răniţi , iar aproximativ 1000 de persoane au fost reţinute.

Toată lumea îşi aminteşte imaginile cu tânărul culcat pe caldarâm, în faţa blindatelor. Dar puţini ştiu ce s-a întâmplat după aceea.

S-a ridicat şi a stat în picioare, cu braţele depărtate, în cruce şi s-a poziţionat pe traiectoria următorului blindat care a intrat în Piaţă. Încerca să-l determine să oprească, dar nu s-a întâmplat aşa, nici măcar nu a încetinit!

O femeie de pe margine, care putea să-i fie mamă, la apucat de mână şi l-a tras exact în momentul în care blindatul urma să-l izbească.

Astfel de momente s-au petrecut în Piaţa Universităţii, în urmă cu 30 de ani!

„Cel mai groaznic moment a fost la Sala Dalles. S-a deschis focul, 5-7 oamerni au căzut și am ajuns în gang”, îşi aminteşte Teodor Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”.

„Baricada e momentul cel mai dramatic și tragic al Revoluţiei. Erau tineri care se urcau pe mașini de pompieri și baricada rămânea vie” , povesteşte Petre Roman, revoluţionar şi fost premier al României.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite