#eusuntromania | Vorbind cu Universul. Sunetele naiului lui Nicolae Voiculeț au ajuns la stele

7 septembrie 2018, 20:04

Nicolae Voiculeț, considerat unul dintre cei mai mari naiști din lume, a cântat pentru împărați și pentru oameni simpli. A străbătut lumea în lung și-n lat, a concertat în cele mai grandioase săli de spectacole, dar și pe vârf de munte, a învățat de la cei mai buni și, la rândul său, împărtășește celorlalți dragostea pentru muzică, folclor și respectul pentru valorile fundamentale ale omenirii.

În familia lui Nicolae Voiculeț, muzica, alături de credință, era privită ca o cale de iluminare spirituală. Tatăl său, preot la Sinaia, l-a ajutat să studieze și să înțeleagă muzica.

De mic cânta la vioara și pian, lua lecții de dirijorat, iar ai lui îi prevedeau un viitor strălucit ca dirijor sau compozitor.

Destinul a ales însa altceva. Și într-o bună zi: „Am auzit un nai, acel nai, pentru că pentru mine personal, ca muzician, ca artist, există un singur nai – în afară de naiul zeului Pan este naiul lui Zamfir”.

Drumul către măiestrie nu a fost lipsit de obstacole. Elev căminist la Liceul de muzică din București, Nicolae Voiculeț nu avea nici măcar un nai la care să studieze.

În an centenar, Nicolae Voiculeț și-a dorit să trimită universului Imnul țării sale. Împreună cu  cercetătorii științifici din Cluj-Napoca, prin intermediul antenelor parabolice instalate la Observator, sunetele naiului sau au ajuns la… stele!

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă