CAMPANIE ȘTIRILE TVR

#eusuntromania | Vorbind cu Universul. Sunetele naiului lui Nicolae Voiculeț au ajuns la stele

A cântat pentru împăraţi şi pentru oameni simpli. A străbătut lumea în lung şi-n lat. A concertat în cele mai grandioase săli de spectacole, dar şi pe vârf de munte. Nicolae Voiculeţ este convins că, prin glasul naiului său, Pământul îi cântă Cerului. Iubeşte România şi o consideră singura patrie în care ar fi putut deveni ceea ce este.

07 Septembrie 2018, 20:04 |
#eusuntromania - Nicolae Voiculeț
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nicolae Voiculeț, considerat unul dintre cei mai mari naiști din lume, a cântat pentru împărați și pentru oameni simpli. A străbătut lumea în lung și-n lat, a concertat în cele mai grandioase săli de spectacole, dar și pe vârf de munte, a învățat de la cei mai buni și, la rândul său, împărtășește celorlalți dragostea pentru muzică, folclor și respectul pentru valorile fundamentale ale omenirii.

În familia lui Nicolae Voiculeț, muzica, alături de credință, era privită ca o cale de iluminare spirituală. Tatăl său, preot la Sinaia, l-a ajutat să studieze și să înțeleagă muzica.

De mic cânta la vioara și pian, lua lecții de dirijorat, iar ai lui îi prevedeau un viitor strălucit ca dirijor sau compozitor.

Destinul a ales însa altceva. Și într-o bună zi: "Am auzit un nai, acel nai, pentru că pentru mine personal, ca muzician, ca artist, există un singur nai - în afară de naiul zeului Pan este naiul lui Zamfir".

Drumul către măiestrie nu a fost lipsit de obstacole. Elev căminist la Liceul de muzică din București, Nicolae Voiculeț nu avea nici măcar un nai la care să studieze.

În an centenar, Nicolae Voiculeț și-a dorit să trimită universului Imnul țării sale. Împreună cu  cercetătorii științifici din Cluj-Napoca, prin intermediul antenelor parabolice instalate la Observator, sunetele naiului sau au ajuns la... stele!

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 30°C
IASI 28°C 29°C
CLUJ 28°C 30°C
CONSTANTA 23°C 25°C
CRAIOVA 30°C 32°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI