#EuSuntRomania | Români care fac lumea bine. Ana Aslan a creat Gerovital H3, care întârzie procesul de îmbătrânire. Medicul Lucian Dorobanţu repară inimi

1 decembrie 2018, 22:39

Charlie Chaplin, omul care a făcut o întreagă planetă să râdă în hohote, a venit în România să își găsească tinerețea pierdută. Alături de el, marele Salvador Dali, premieri și președinți au pășit plini de speranță pe aleile unui institut care devenise cunoscut în toată lumea.

Un succes care purta un singur nume, devenit garanția inovației și execelenței în cercetare: Ana Aslan.

Când era mică, Ana Aslan visa să ajunga dincolo de nori, la manșa unui avion. A ales să devină însă medic, afectată de moartea tatălui ei. Şi a ajuns să creeze Gerovital H3, primul medicament care întârzie procesul de îmbătrânire.

I s-a propus să conducă laboratoare de cercetare din diferite ţări. A refuzat, cu zâmbetul pe buze.

În ciuda succesului, nu a ocolit niciodată durerile si nevoile omului simplu. Obişnuia să îngrijească în institut bătrâni abandonaţi de familii cărora nu le cerea niciun ban.

România are trecut, dar are şi viitor, datorită medicilor care aleg să se întoarcă după ce s-au şcolit în străinătate.

Lucian Dorobanţu a plecat în timpul facultăţii şi rezidenţiatului în Franţa şi în Italia. În rezidenţiat a inventat – alături de alţi colegi – o tehnică modernă care facilitează efectuarea dializei. E folosită de chirurgi din întreaga lume. Asta l-a ajutat să ajungă la cel mai mare spital din lume: Johns Hopkins Hospital din Statele Unite ale Americii.

S-a întors în România. Şi-a dat demisia de la Institutului C. C. Iliescu şi acum lucrează într-un spital privat. În sala în care se repară inimi, echipa lucrează ca un singur om. Acolo a reuşit Lucian Dorobanţu să aducă străinătatea.

Ca şi Ana Aslan, Lucian Dorobanţu şi-a dorit toată copilăria să devină pilot. Dar inima doctorului bate pentru miile de inimi pe care le-a salvat. Multe dintre ele sunt ale bătrânilor pe care niciun alt chirurg român nu a vrut să îi opereze.

Medicul îi încurajează pe toţi rezidenţii să plece în străinătate. Să înveţe să devină buni şi apoi să se întoarcă acasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite