#eusuntromania Robert Ficheux, savantul francez care i-a iubit pe moții din Apuseni și a trasat granițele României Mari

Ce legătură poate exista între România și un reputat istoric și geograf francez? Dar, mai ales, ce legătură poate avea acesta cu formarea României Mari și cu sărbătoarea Centenarului ? Haideți să cunoaștem povestea savantului francez Robert Ficheux, care i-a iubit pe moții noștri din Apuseni și a trasat granițele României Mari. Nu întâmplător a fost numit Moţul Francez.

06 Aprilie 2018, 17:28 (actualizat 06 Aprilie 2018, 22:14) Știrile TVR |
#eusuntromania Moțul francez
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Tratatul de Pace de la Paris, Ungaria a prezentat hărţi ale Transilvaniei şi documente din care românii erau excluși.

Geograful francez Emmanuel de Martonne vine însă cu contraargumente, ceea ce îi va aduce renumele de Avocatul României Mari. Ulterior, Martonne îl trimite în România pe Robert Ficheux. A fost dragoste la prima vedere...

Ficheux a bătut la pas vestul țării, a cartografiat și inventariat toate satele și comunitățile. A fost secretar general al Institutului Francez din București, apoi al Misiunii Universitare Franceze din România.

Între 1935 și 1938, Robert Ficheux a predat la Facultatea de Geografie a Universității din Cluj-Napoca, la recomandarea lui Emil Racoviță. A scris 27 de cărţi care au legătură cu România.

În 1948, Robert Ficheux devine membru corespondent străin al Academiei Române însă, odată cu venirea la putere a comuniştilor, se întoarce în ţara natală.

În 1991, Robert Ficheux rosteşte la Academia Română un discurs emoționant în limba română. El a spus atunci: Urez scumpei noastre Românii, pe care o iubim cu toții, un viitor pașnic, demn de trecutul ei, deseori tragic, dar mereu glorios!

  • Reporteri: Mihaela Antoche, Cristian Răuțu
  • Producători: Codruța Marinescu, Mihael Preda
Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI