#eusuntromania Robert Ficheux, savantul francez care i-a iubit pe moții din Apuseni și a trasat granițele României Mari

6 aprilie 2018, 17:28

La Tratatul de Pace de la Paris, Ungaria a prezentat hărţi ale Transilvaniei şi documente din care românii erau excluși.

Geograful francez Emmanuel de Martonne vine însă cu contraargumente, ceea ce îi va aduce renumele de Avocatul României Mari. Ulterior, Martonne îl trimite în România pe Robert Ficheux. A fost dragoste la prima vedere…

Ficheux a bătut la pas vestul țării, a cartografiat și inventariat toate satele și comunitățile. A fost secretar general al Institutului Francez din București, apoi al Misiunii Universitare Franceze din România.

Între 1935 și 1938, Robert Ficheux a predat la Facultatea de Geografie a Universității din Cluj-Napoca, la recomandarea lui Emil Racoviță. A scris 27 de cărţi care au legătură cu România.

În 1948, Robert Ficheux devine membru corespondent străin al Academiei Române însă, odată cu venirea la putere a comuniştilor, se întoarce în ţara natală.

În 1991, Robert Ficheux rosteşte la Academia Română un discurs emoționant în limba română. El a spus atunci: Urez scumpei noastre Românii, pe care o iubim cu toții, un viitor pașnic, demn de trecutul ei, deseori tragic, dar mereu glorios!

  • Reporteri: Mihaela Antoche, Cristian Răuțu
  • Producători: Codruța Marinescu, Mihael Preda
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite