#Colectiv, 30 octombrie 2015. Noaptea în care salvatorii au învățat o lecție grea, cu un preț imens: 65 de vieți

29 octombrie 2017, 20:18

30 octombrie 2015. La ora 22.32 se înregistrează primul apel la 112. Vocea disperată a unui bărbat, martor la tragedia care a ucis 65 de suflete, implora ajutor. O scânteie dintr-un joc de artificii a aprins buretele care îmbrăca stâlpii clubului Colectiv. Flacăra s-a extins rapid la tavan. Cele peste 400 de persoane care erau în club la concertul trupei rock Goodbye to Gravity au fost prinse înăuntru ca într-un cuptor.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a avut nevoie de aproximativ 20 de minute ca să declanșeze Planul Roșu de Intervenție pentru victime multiple. Se mobilizează toate forțele disponibile. 90 de răniți ajung în spitalele de urgență din Capitală. La fața locului, amploarea dezastrului capătă, cu fiecare minut, valențe apocaliptice.

Echipajul serviciului de Ambulanță, condus de medicul Ovidiu Cismaru a ajuns la Colectiv la scurt timp după dezastru.

Timp de o oră, medicul Cismaru și colegii lui l-au resuscitat pe Andrei Ștefan, un tânăr în vârstă de 15 ani, care și-a pierdut viața în noaptea aceea.

Asistente și medici care erau de gardă la Maternitatea Bucur, aflată în apropiere de Colectiv, au coborât să ajute cu tot ce au putut. Imaginile dezastrului nu le dau pace nici acum.

După Colectiv, sistemul de intervenție a trecut prin schimbări urgente. Iar legislația s-a modificat. Prin serviciul 112, ambulanța, SMURD-ul, poliția și pompierii pot comunica direct printr-un canal special și astfel își pot coordona acțiunile. Procedurile pentru declanșarea planului roșu de intervenție s-au simplificat. Acum nu mai depinde totul de deciziile unei singure persoane.

30 octombrie 2015 a fost, așadar, un test de foc și pentru salvatori. Au învățat o lecție grea, cu un preț imens: 65 de vieți mistuite. Și nimeni nu are dreptul să uite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite