#Colectiv, 3 ani, ziua comemorării. Părinții își plâng, cu durere și revoltă, copiii morți

A fost ziua comemorării la troița ridicată în față clubului Colectiv din București. Părinți ai tinerilor morți în incendiu, rude, prieteni și supraviețuitori care încă poartă urmele adânci ale tragediei au aprins lumânări, au adus flori și s-au rugat. Cu sufletele distruse, și-au strigat disperarea, cu ochii în lacrimi. Durerea lor nu se sfârșește niciodată. Andra Soceanu a stat de vorbă cu unii dintre ei.

30 Octombrie 2018, 19:41 (actualizat 30 Octombrie 2018, 20:35) Știrile TVR |
#Colectiv, 3 ani. Ziua comemorării
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Părinții tinerilor care au pierit în Colectiv își plâng în continuare copiii, cu lacrimi de durere și de revoltă. Mădălina avea 30 de ani și urma să se căsătorească în decembrie cu Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, singurul membru al formației care a supraviețuit incendiului din club. Pe mama ei am găsit-o în fața clubului, printre cei care au venit la troiță să aprindă lumânări și să aducă flori.

ILEANA STRUNGARU, mama Mădălinei: "Eram fericiți, eram cu toți o familie unită, acum orice pas e greu fără ea".

Cu durere în suflet și lacrimi în ochi și Laurențiu Geambaşu a aprins o lumânare pentru fiica lui, Ioana Victoria. Fata, elevă de nota 10, a mers pe 30 octombrie 2015 în Colectiv, să se distreze. A murit câteva zile mai târziu în spital, sub ochii neputincioși ai mamei, medic chirurg în Mizil.

Laurențiu GEAMBAȘU, tatăl Ioanei Victoria: "Avea 18 ani, vroia să fie arhitectă, i-am găsit tubul de desene. Ea, de pe 30, a avut arsură 1 %. Copilul meu a murit pe 16 noiembrie, conform actului de deces. Deci a mai trăit, a avut viață pentru că era un corp tânăr".

Ruxandra Geambașu, mama Ioanei Victoria: "A murit la spital, pe 16 noiembrie, de bronhopneumonie, cu germeni de spital, cum au murit toți cei patru care au rămas în acea unitate. Oamenii ăștia erau niște oameni tineri și care, îngrijiți într-un spital civilizat, n-ar fi făcut în niciun caz bronhopneumonie cu germeni de spital".

Dintre reprezentanții statului, doar președintele Klaus Iohannis a mers la troița de la Colectiv, unde a depus o coroană și a aprins o lumânare. Nu a făcut însă declarații.

Și premierul Viorica Dăncilă a refuzat să discute despre subiect.

A transmis, însă, printr-un mesaj scris, compasiunea sa și condoleanţe familiilor și prietenilor greu încercați, iar celor răniți le-a dorit putere și sănătate: "Gândul meu se îndreaptă în aceste zile către tinerii care și-au pierdut viața în tragicul incendiu din Clubul Colectiv și către cei care au suferit în urma acestui cumplit incident. Societatea românească va fi marcată mult timp de această tragedie, care ne responsabilizează să vedem onest când lucrurile nu merg cum ar trebui și să le îndreptăm. Întreaga mea compasiune și condoleanțe familiilor și prietenilor greu încercați, iar celor răniți le doresc putere și sănătate!"

În lipsa unor răspunsuri, politicienii au reacții surprinzătoare.

Reporter: Este România acum pregătită să facă față unui nou caz Colectiv?

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: "Ferească Dumnezeu, vă rog să nu mă puneți să răspund la o astfel de întrebare, întotdeauna gândesc pozitiv și nu îmi doresc ca astfel de evenimente să se mai întâmple".

PAVEL POPESCU, deputat PNL: "Politicieni care sunt direct responsabili de ceea ce s-a întâmplat după incendiul de la Colectiv. Și mă refer la transferul pacienților, la modul dezastruos în care s-a desfășurat managementul situației. Pleacă ca șobolanii în spatele ușilor, atunci când sunt întrebați despre ceea ce trebuie să facă".

Liviu Dragnea, președintele PSD: "Am o foarte mare durere că România a primit acea lovitură. Zeci de copii, au fost copii până la urmă, zeci de copii au fost uciși în acea noapte. Nu știu dacă până la urmă s-a descoperit adevărul. Poate acest eveniment nu mai este folosit politic de nimeni".

Și la Ambasada României de la Chișinău au fost depuse flori şi s-au aprins lumânări în memoria victimelor de la Colectiv.

Părinții tinerilor care au pierit în urma incendiului și răniții încă traumatizați de tragedie vor să afle adevărul și așteaptă ca procesul abia început să stabilească vinovații.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN TRAGEDIA DE LA CLUBUL COLECTIV
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI