#BuchaMassacre. Crime de război, atrocități, masacru deliberat și genocid. Reacții în întreaga lume după imaginile care arată ce au făcut rușii în suburbiile Kievului. Dovezi înfiorătoare la Bucha și Irpin

3 aprilie 2022, 16:00

„Nu poți să nu vezi aceste imagini ca pe un pumn în stomac”, a declarat Antony Blinken pentru Dana Bash de la CNN, duminică, în „State of the Union”.

„De la începutul ofensivei, am ieșit și am spus că credem că forțele ruse au comis crime de război și am lucrat pentru a documenta asta, pentru a furniza informațiile pe care le avem organizațiilor relevante, care le vor pune cap la cap. Și cineva trebuie să fie responsabil pentru asta”, a declarat el.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, declară doliu național luni, 4 aprilie, pentru victimele din Ucraina.

„Atacurile abjecte ale Rusiei asupra civililor nevinovaţi la Irpin şi Bucea sunt probe suplimentare că (preşedintele rus Vladimir) Putin şi armata sa comite crime de război în Ucraina”, a transmis Boris Johnson într-o declaraţie transmisă duminică.

„Voi face tot ce îmi stă în putere să înfometez maşina de război a lui Putin”, a adăugat el. „Ne intensificăm sancţiunile (împotriva Rusiei – n.r.) şi sprijinul militar (pentru Ucraina – n.r.) şi vom creşte de asemenea pachetul de ajutor umanitar pentru cei aflaţi în nevoie la faţa locului”, a mai spus el.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Nu am văzut de zeci de ani în Europa o asemenea brutalitate împotriva civililor. Este înfiorător și absolut inacceptabil că civilii sunt transformați în ținte și uciși. Și subliniază cât de important este ca acest război să se termine„.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui genocid în Ucraina, cu scopul de a elimina întreaga naţiune.

„Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

Emmanuel Macron a denunţat imaginile „insuportabile” venite de la Bucha şi a afirmat că „autorităţile ruse vor trebui să dea socoteală pentru aceste crime”.

„Imaginile care ne parvin de la Bucha, oraş eliberat în apropiere de Kiev, sunt insuportabile”, a scris şeful statului francez pe Twitter, denunţând uciderea „cu laşitate” a sute de civili pe stradă.

La rândul său, într-o declaraţie scurtă transmisă de serviciul său de presă, Scholz a cerut să se facă lumină în legătură cu „crimele comise de armata rusă” la Bucha. „Autorii acestor crime şi cei care le-au comandat trebuie traşi la răspundere”, a adăugat el, cerând în special ca organizaţiile internaţionale să aibă acces în regiune „pentru a documenta aceste atrocităţi”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că este îngrozită de informațiile privind „ororile de nedescris” din zonele de unde se retrag rușii.

Ea a cerut efectuarea imediată a unei investigații independente.

„Cei care au înfăptuit crime de război vor fi trași la răspundere”, a declarat von der Leyen.

UE ajută Ucraina şi organizaţiile guvernamentale să adune probele necesare pentru urmărirea în tribunalele internaţionale„, a anunțat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Mai multe sancţiuni şi ajutoare din partea UE sunt pe drum”, a adăugat el.

Și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat atrocitățile comise în Bucha și în alte orașe ucrainene.

„Masacrul din Bucha a fost deliberat”, a denunţat și ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, după descoperirea a numeroase cadavre împrăștiate pe străzi.

„Ruşii vor să elimine cât mai mulţi ucraineni cu putinţă. Trebuie să-i oprim şi să-i alungăm. Cer noi sancţiuni devastatoare din partea G7 ACUM”, a scris el pe Twitter, postând o fotografie șocantă.

„Regiunea Kiev. Infern de secol XXI. Cadavrele bărbaţilor şi femeilor care au fost ucişi cu mâinile legate. Cele mai rele crime ale nazismului s-au întors în Europa. A fost o faptă deliberată a Rusiei”, a scris, la rândul său, consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak.

„Pe unele străzi, am văzut 15 sau 20 de cadavre pe sol”, dar „nu pot spune câte mai sunt în curţi, în spatele gardurilor„, a declarat astăzi primarul din Bucha, Anatoli Fedoruk.

„Câtă vreme geniştii nu au trecut să le verifice, sfatul este ca (aceste cadavre) să nu fie ridicate”, pentru că ar putea fi minate, a avertizat el. „Acestea sunt consecinţele ocupaţiei ruse, acţiunile” duşmanului, a acuzat Fedoruk.

Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună din Bucha, a declarat și şeful echipelor locale de salvare, Serhii Kapliceni.

Cele puţin 10 cadavre erau vizibile, unele doar parţial îngropate, în spatele unei biserici din centrul localităţii. Mai multe cadavre erau în saci mortuari, în timp ce altele aveau haine civile.

AFP a văzut sâmbătă cadavrele a cel puţin 20 de bărbaţi îmbrăcaţi în civil, pe o stradă din Bucha.

Unul dintre bărbaţi avea mâinile legate, iar cadavrele erau împrăştiate pe câteva sute de metri. Nu s-a putut stabili imediat cauza morţii, dar o persoană avea o rană mare la cap.

Toţi aceşti oameni au fost împuşcaţi„, „(ruşii) i-au ucis cu un glonţ în ceafă”, a declarat pentru AFP primarul Anatoli Fedoruk. El a mai spus că au fost înhumate deja 280 de persoane în gropi comune, deoarece era imposibil ca aceştia să fie înmormântaţi în cele trei cimitire ale municipalităţii, sub tirurile militarilor ruşi.

Şi primarul Kievului, Vitali Kliciko, a acuzat trupele ruse de genocid, transmite dpa.

Ceea ce s-a întâmplat în Bucha şi în alte suburbii ale Kievului poate fi descris doar drept genocid, a declarat Vitali Kliciko pentru tabloidul german Bild, citat de Agerpres.

Kliciko a afirmat că răspunderea pentru aceasta îi revine preşedintelui rus Vladimir Putin. „Acestea sunt crime de război crude de care Putin este responsabil. Civili ucişi, cu mâinile legate”, a spus fostul mare boxer. „Pentru întreaga lume şi în special pentru Germania nu poate exista decât o consecinţă: Niciun cent nu trebuie să mai ajungă la Rusia, aceştia sunt bani însângeraţi folosiţi pentru măcelărirea oamenilor”, a insistat el, pledând pentru un embargou imediat asupra petrolului şi gazului din Rusia.

La rândul său, ministrul de Externe britanic Liz Truss a cerut ca acuzaţiile referitoare la atacurile împotriva civililor să fie anchetate drept crime de război şi a adăugat că Regatul Unit va susţine pe deplin un astfel de demers din partea Curţii Penale Internaţionale, transmite Reuters.

Pe măsură ce forţele ruse sunt obligate să se retragă, vedem dovezi tot mai numeroase ale unor acte revoltătoare comise de forţele invadatoare în oraşe precum Irpin şi Bucea”, a menţionat Truss într-o declaraţie. „Atacurile lor nediscriminatorii împotriva civililor nevinovaţi în timpul invaziei ilegale şi nejustificate a Rusiei asupra Ucrainei trebuie investigate drept crime de război„, a insistat Truss.

Ministerul Apărării din Rusia a dat vina pe trupele ucrainene pentru masacrul din Bucha, susținând că soldații ruși nu au făcut rău „niciunui civil”. Forțele ruse s-au retras pe 31 martie, a indicat Ministerul Apărării, iar morții fotografiați câteva zile mai târziu prezintă semne că totul s-a întâmplat după acest moment.

Patriarhul Kirill al Rusiei a susținut la slujba desfășurată astăzi la cea mai mare biserică a forțelor armate că Rusia este o țară „iubitoare de pace”.

„Toți soldații care iau parte la invadarea Ucrainei ar trebui să compară în fața unui tribunal pentru crime de război” scriu hackerii de la Anonymous, care au publicat datele a nu mai puțin de 120 de mii de soldați ruși care iau parte la război.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite