#BrexitDarRămânCuTine | Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să lase România fără specialiști

30 ianuarie 2020, 19:37

În Marea Britanie trăiesc peste 450 de mii de români. Cei mai mulți lucrează în domeniile medical, financiar-bancar, arhitectură, IT, cercetare, educație. Dar și în agricultură, construcții și îngrijirea persoanelor în vârstă. De anul viitor, Regatul Unit și-ar putea schimba strategia și modul de selecție a celor care vor să muncească acolo.

Marea Britanie nu va renunța la modul global în a aduce forță de munca, de altfel are și nevoie, ca toate țările europene, în continuare de forță de muncă, dar se va orienta și se va concentra pe forța de muncă calificată. Asemenea oameni vor fi mereu căutați pentru că ei pot să aducă o contribuție formidabilă din punct de vedere economic.

Ce ar putea face România ca să piardă cât mai puțin de pe urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană?

Primul pas ar fi ca autoritățile să elaboreze o strategie pentru a ne aduce înapoi acasă valorile și pentru a-i reține pe cei care încă nu au plecat. Vorbim aici de oameni care lucrează mai ales în domeniile cercetării și inovării. Să negocieze cu ei condițiile de care au nevoie pentru a reveni în țară să își continue cercetările și să îi plătească la nivelul din străinătate.

Un exemplu este laserul de pe platforma de la Măgurele, unde s-au întors zeci de fizicieni plecați chiar și de 15 ani din România. Acest model, multiplicat în industrii precum cele de automobile, programare și inteligență artificială, ar pune țara noastră pe picior de egalitate cu alte state din Europa. Adică vom avea și noi ce produce și ce vinde altora. Iar asta înseamnă un Produs Intern Brut ridicat.

În timp ce țara noastră mai are de lucrat la astfel de soluții, britanicii caută oameni cu pregătire în corporațiile de la noi.

Autoritățile spun însă că nu au mai promovat anunțurile de locuri de muncă venite din partea britanicilor, până nu se va stabili ce drepturi vor avea românii din 2021.

Anul trecut au fost peste 800 de mii de aplicații pentru locurile de muncă din Regatul Unit. Marea Britanie se situează astfel pe locul al doilea după Germania, pe lista țărilor în care românii vor să lucreze.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite