#BrexitDarRămânCuTine | Entuziasm printre susținătorii Brexit, pesimism și resemnare în tabăra cealaltă. Boris Johnson vrea să îngroape cuvântul „Brexit”

31 ianuarie 2020, 19:17

Susținătorii Brexit s-au adunat să sărbătorească, în fața Parlamentului, încă din cursul după amiezii.

În tabăra optimiștilor, sunt cei convinși că, pe cont propriu, Marea Britanie va fi mai bine din toate punctele de vedere.

Spiritele s-au încins când și-au făcut apariția cei care regretă plecarea din clubul comunitar.

„Marele salt în necunoscut”, „O cacealma riscantă” – sunt câteva dintre titlurile din presa pro-Uniunea Europeană, iar The Guardian are pe prima pagina un articol intitulat „O mică insulă” – adică Marea Britanie va fi insignifiantă și decuplată de restul lumii, de la miezul nopții încolo.

Premierul Boris Johnson petrece ultimele ore de dinainte de Brexit într-o ședință de guvern în mod simbolic la Sunderland, primul oraș care în 2016 raporta  votul majoritar în favoarea retragerii din Uniunea Europeană.

La miezul nopții, Boris Johnson se va adresa națiunii, cu un mesaj video pe Facebook.

Boris Johnson va merge pe ideea de unitate, de care societatea britanică are nevoie acum, după aproape 4 ani de certuri nesfârșite. Unul dintre artizanii Brexit, Boris Johnson vrea acum să scoată din uz acest cuvânt-vedetă, deja intrat dicționare.

Londra rămâne, aşadar, o capitală europeană doar pe hartă, geografic. Este locul în care va fi marcat efectiv momentul Brexit. Jurnalista Diana Dumitraşcu a transmis de la Londra, în direct pentru Telejurnal.

Dincolo de lacrimi, regrete sau, dimpotrivă, zâmbete fericite, Bruxelles-ul nu va mai arăta la fel. Corespondentul nostru, Lucian Pîrvoiu, a transmis în direct la Telejurnal despre atmosfera acestei zile în capitala europeană.

Marea Britanie a pregătit și pune în aplicare o foarte bună strategie de comunicare în privința Brexitului. S-a văzut acest lucru și la București, unde ambasadorul Regatului Unit, Andrew Noble, i-a reasigurat pe români că drepturile lor sunt protejate prin prevederile Acordului Brexit și că de mâine nu vor fi schimbări din acest punct de vedere. Au fost și felicitări pentru un oficial român, dar și nuanțe despre profilul negocierilor din etapa a doua, relația post-Brexit.

A comentat acest subiect în direct la Telejurnal Loara Ștefănescu, jurnalist senior Știri externe.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă