#BrexitDarRamanCuTine | Ieșirea din Uniunea Europeană tulbură viaţa studenţilor în Regat

Incertitudine și multe semne de întrebare pentru studenții care vor să studieze începând de anul viitor la universitățile din Marea Britanie. Acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană reglementează doar ce se întâmplă anul acesta cu cei care sunt acolo și tinerii care vor aplica în toamnă. Din 2021 s-ar putea schimba toate condițiile, taxa de studiu, împrumuturile pentru plata acesteia și dreptul de rezidență după terminarea studiilor. Așa că se fac scenarii, cu două zile înainte ca țara să se retragă din Uniunea Europeană, pe 31 ianuarie.

28 Ianuarie 2020, 21:14 (actualizat 30 Ianuarie 2020, 16:52) Știrile TVR |
BREXIT, DAR RĂMÂN CU TINE Brexitul tulbură viața studenților români în Regat
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acum, tinerii care vor să studieze în Marea Britanie pot accesa un împrumut de la stat în valoare de 9250 de euro, atât cât este și taxa de școlarizare. Odată cu Brexit-ul, de anul viitor, condițiile s-ar putea schimba.

Până când va exista o comunicare oficială din partea Marii Britanii, în cazul taxei de școlarizare există trei variante dintre care poate alege statul britanic.

În primul rând, păstrarea sau o ușoară creștere a taxei de şcolarizare, varianta dorită de cei care vor să studieze în Marea Britanie.

Există și posibilitatea ca taxa să crească, chiar să se dubleze, așa cum este pentru studenții din afara Uniunii Europene.

A treia cale ar fi să se înființeze o taxă specială pentru studenții care vin din Uniunea Europeană și un sistem de burse care să îi ajute pe tineri să studieze în continuare acolo.

Dacă ne uităm la numărul celor care sunt în prezent în Regatul Unit, vedem că anul trecut erau înscriși 135 de mii de tineri din Uniunea Europeană,10 mii dintre aceștia sunt români.

Iar incertitudinea planează și asupra lor, chiar dacă sunt înscriși în sistem.

Chiar și cu aceste piedici și incertitudini, tinerii din România sunt încă interesați să studieze în sistemul de învăţământ britanic, pe care îl văd drept unul dintre cele mai performante din Europa.

Tinerii care vor începe studiile în toamna acestui an trebuie să aplice pentru statutul de rezident, care le dă dreptul să stea în Regatul Unit între 3 și 5 ani. După această perioadă au posibilitatea să ceară rezidență permanentă.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN BREXIT, DAR RĂMÂN CU TINE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI