#BeHumanKIND | 8 mai, Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii. Ucraina, ajutor în mijlocul violenței

4 mai 2022, 14:15

Știm că lumea se poate simți dură și înfricoșătoare chiar acum. Aceste luni și ani sunt marcați de crize multiple care nu cruță pe nimeni, dar care lovesc cel mai puternic persoanele vulnerabile, de la COVID-19, până la criza climatică, urgențele umanitare și escaladarea conflictelor.

Dar, în ciuda acestui fapt, există speranță și umanitate.

Actele de bunătate sunt peste tot în jurul nostru. Indiferent cât de mari sau mici, ele fac o diferență uriașă în viața oamenilor. Credem că actele de bunătate au puterea de a provoca un efect de undă, de a se multiplica, de a se răspândi în comunități, țări și în întreaga lume.

Credem în puterea bunăvoinței. Deci, în această zi, sărbătorim bunătatea.

Să arătăm că putem #BeHumanKIND!

Crucea Roşie în Ucraina

Pe măsură ce conflictul din Ucraina continuă, Crucea Roșie se angajează să ofere ajutor celor aflați în nevoie, atât în țară, cât și în zonele învecinate. Din cele peste 12 milioane de persoane care au fost strămutate, se estimează că 7,1 milioane se află încă în țară și au nevoie de asistență umanitară urgentă. Crucea Roșie a ajuns la 1 din 10 persoane afectate de această criză și se angajează să îi ajute în continuare pe cei mai vulnerabili.

„Cu fiecare zi care trece, știm că vulnerabilitățile cresc. Accesul la consumabile medicale, alimente, apă, utilități și alte bunuri și servicii vitale se deteriorează”, a declarat directorul regional IFRC pentru Europa, Birgitte Bischoff. „Știm că există multe incertitudini pentru oameni în acest moment, dar este clar că nevoile sunt imense și vor fi pentru mult timp.”

Ucraina: Ajutor în mijlocul violenței

Echipele Crucii Roșii ucrainene lucrează neobosit pentru a ajuta oamenii și comunitățile afectate de conflict. Violența constantă din întreaga țară a lăsat sute de mii de oameni fără electricitate, apă, mâncare. Familiile sunt înghesuite în subteran ore în șir în căutarea siguranță, în timp ce casele sunt transformate în moloz. Drumurile avariate au perturbat lanțurile de aprovizionare, lăsând comunitățile fără alimente și provizii de bază.

În Mariupol, Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) depune toate eforturile pentru a oferi orașului ajutoarele necesare.

Pe 6 aprilie, o echipă a CICR a condus un convoi de autobuze și mașini private care transporta aproximativ 1.000 de persoane către Zaporojie. Civilii transportați în convoiul umanitar fugiseră singuri din Mariupol. Echipa CICR a încercat în decurs de cinci zile să ajungă la Mariupol și a ajuns la 12 mile de oraș, dar condițiile de securitate de la sol au făcut imposibilă intrarea.

Astăzi, civilii iau decizii pe viață și pe moarte atunci când focul nu încetează şi nu există acorduri care să le permită evacuarea în siguranță.

Non-stop, echipele continuă să ofere ajutor de urgență pe fondul fricii și al incertitudinii.

De la intensificarea conflictului, la sfârșitul lunii februarie, echipele Crucii Roșii

(w400) Război î

Au distribuit peste două tone de ajutoare de urgență, inclusiv alimente, lenjerie de pat, corturi, apă și articole de igienă pentru peste 400.000 de oameni din Ucraina.

Au sprijinit evacuarea a peste 79.000 de oameni din orașele din regiunile Energodar, Sumi, Kiev, Harkov și Herson.

Au oferit cursuri de prim ajutor pentru peste 46.000 de oameni din întreaga țară.

Asistență la evacuarea persoanelor cu dizabilități.

S-au distribuit materiale medicale de salvare, inclusiv 2,5 tone de insulină, suficient pentru 6.500 de oameni din Odesa timp de șase luni și pentru 9.000 de oameni în Dnipro timp de trei luni.

Sprijinirea coridoarelor logistice în Ucraina pentru a se asigura că articolele critice pot fi livrate.

Voluntarii Crucii Roșii vor continua să-și intensifice munca de reunire a familiilor separate, de a furniza alimente și alte articole de uz casnic și de a crește gradul de conștientizare cu privire la zonele contaminate de muniții neexplodate. Nevoile actuale sunt imense, printre cele critice sunt livrarea de apă, sprijin pentru unitățile de sănătate și îngrijirea medicală pentru familiile rănite.

În țările învecinate: Ajutor pentru cei care fug din casele lor

Peste 5,3 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele din Ucraina şi să se refugieze în țările vecine. Este o situație sfâșietoare, deoarece mulți îi lasă în urmă pe cei dragi, animalele de companie și lucrurile esențiale.

În fiecare zi, peste 42.000 de lucrători ai Crucii Roșii continuă să-și suflece mânecile şi să ajute. În Belarus, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia și Slovacia, precum și în Lituania, Republica Cehă, Germania, Spania, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina și nu numai, voluntarii Crucii Roșii sprijină persoanele strămutate. Camioane și avioane încărcate cu mărfuri sosesc în mod regulat pentru a furniza articole critice celor care au nevoie.

Echipele Crucii Roșii din toată Europa de Est

Au livrat 2 tone de materiale, inclusiv mâncare, apă, îmbrăcăminte, lenjerie de pat, articole de igienă, pături și chiar împărțirea cartelelor SIM, astfel încât familiile să poată rămâne conectate în mijlocul conflictului.

A oferit sprijin psihosocial pentru peste 111.000 de persoane care sunt stresate fizic, mental și emoțional.

Au distribuit peste 116.000 de colete de igienă familiilor aflate în nevoie.

Au oferit îngrijiri medicale la punctele de trecere a frontierei, ajungând la peste 46.000 de persoane cu pregătire în Primul Ajutor și la 32.000 cu servicii de asistență medicală.

(w400) Război î

A furnizat produse și servicii pentru copii pentru copii și a oferit spații prietenoase copiilor pentru peste 32.000 de copii strămuți.

A ajutat să conecteze oamenii la alte servicii esențiale.

Rolul Crucii Roșii americane

La rândul său, Crucea Roșie Americană a contribuit cu 10,3 milioane de dolari la eforturile de ajutorare a crizei din Ucraina, inclusiv fonduri pentru Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) care sprijină cele mai vitale nevoi umanitare ale celor afectați, inclusiv hrană, adăpost, articole de îngrijire critică și primul ajutor și pentru a sprijini pozițiile critice ale IFRC pentru operațiune, inclusiv managementul riscurilor, finanțare și planificare operațională. În plus, 2 milioane de dolari au fost distribuiți Crucii Roșii Daneze pentru a furniza alimente și produse alimentare neperisabile, truse de prim ajutor, pături și truse de igienă persoanelor strămutate în Ucraina. Crucea Roșie Americană este în curs de a angaja o sumă suplimentară de 32 de milioane de dolari pentru a sprijini IFRC și Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC) – pentru un total cheltuit sau angajat până în prezent de 44,3 milioane de dolari.

Crucea Roșie Americană a desfășurat, de asemenea, câțiva agenți internaționali de intervenție în situații de criză în Polonia, Moldova, Ungaria și România pentru a oferi ajutor umanitar în sprijinul operațiunii internaționale de Cruce Roșie care ajută familiile care au fugit din casele lor. Acești respondenți în situații de criză cu înaltă calificare – care împrumută abilități precum managementul informațiilor, programarea asistenței în numerar, sistemele GIS, comunicațiile și conducerea în situații de criză – sprijină eforturile de ajutor la sol alături de echipe locale, inclusiv Crucea Roșie Poloneză, Crucea Roșie din Moldova și Crucea Roșie Română.

În plus, în conformitate cu activitatea sa de sprijinire a familiilor militarilor, Crucea Roșie Americană a trimis personal instruit în Europa pentru a sprijini nevoile de comunicare de urgență ale membrilor militarilor americani, astfel încât aceștia să poată păstra legătura cu membrii familiei acasă. Red Cross Hero Care Network este un program autorizat de Congres care pune în legătură membrii serviciului și familiile acestora în momente de nevoie. Crucea Roșie distribuie, de asemenea, truse de confort, care conțin articole de igienă și alte necesități, membrilor serviciului și personalului Departamentului de Stat al SUA.

Pot să mă fac voluntar sau să donez bunuri?

În țările din întreaga lume, organizațiile Crucii Roșii și Semilunii Roșii au propriul personal și voluntari care sunt instruiți pentru a răspunde la operațiunile de dezastre la scară largă. Crucea Roșie Americană trimite în străinătate profesioniști cu înaltă specializare și experiență, cu abilități tehnice și expertiză, numai după ce echipa Crucii Roșii sau Semilunii Roșii solicită asistență. Cei care nu se află deja pe lista internațională de dezastre a Crucii Roșii nu vor avea ocazia să se desfășoare în acest moment. Vă încurajăm să vă conectați cu secția locală a Crucii Roșii pentru oportunități viitoare sau să vizitați redcross.org/volunteer pentru mai multe informații.

Principiile fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie

Există șapte principii fundamentale: Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate, Universalitate.

Aceste principii au fost adoptate în mod oficial în anul 1965, la Viena, în cadrul celei de a 20-a Conferințe Internaționale a Crucii Roșii. De atunci, ele sunt citite în deschiderea tuturor reuniunilor oficiale ale Crucii Roșii și Semilunei Roșii.

Tinerii şi copiii sunt sprijiniţi în implementarea acestor principii, prin promovarea sănătăţii, servicii în comunitate, schimburi internaţionale, informare şi diseminare privind rolurile şi responsabilităţile Crucii Roşii Române.

Simboluri

În 1863, la o Coferinţă a CICR, a fost adoptată crucea roşie pe fond alb, propusă de Henry Dunant ca simbol unitar al organizaţiei.

În 1876, în războiul din Balcani, persoane ce acordau primul ajutor au fost capturate şi omorâte de otomani. Explicaţia autorităţilor a fost sensibilitatea soldaţilor musulmani faţă de semnul Crucii Roşii şi au cerut permisiunea pentru folosirea unei alte embleme: semiluna roşie, adoptată în 1929.

(w300) Crucea RoÅ

Având în vedere că există țări în care nici crucea roșie, nici semiluna roșie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populația locală, în anul 2005, statele membre au adoptat un nou simbol de protecție — Cristalul (rombul) Roșu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite