"Șura cu vechituri" din Izvoru Mureşului, Harghita, un autentic muzeu etnografic, creat în curtea unei gospodării de o fostă profesoară de limba română

În satul harghitean Izvoru Mureşului, în apropiere de Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, îţi face cu ochiul dintr-o gospodărie bine întreţinută o construcţie scoasă parcă din Muzeul Satului din București. Pare să fi fost cândva o şură, dar acum este povestea vizuală a unei vieţi şi a unei aşezări.

02 Februarie 2020, 21:11 |
Șura cu vechituri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Doamna profesoară Letiţia Suciu din Voşlăbeni are 80 de ani, dar e încă  sprintenă. Cum intri în curtea ei, imediat te hipnotizează  "şura cu vechituri" , un autentic muzeu etnografic.

E o construcţie din lemn, cândva a fost un grajd, dar acum este povestea vie a comunităţii unde, deopotrivă, trăiesc români şi maghiari. Fosta profesoară de limba română a trăit vremuri grele. A prins cel de-al doilea Război Mondial, prigonirea chiaburilor din timpul lui Stalin, comunismul.

De mai bine de 60 de ani a colecţionat sute de obiecte care au aparţinut  ţăranilor din sat - de la costume populare şi tot felul de cusături din zestrea oricărei gospodării, la vârtelniţe, război de ţesut, lămpi cu gaz, primele radiouri cu lămp sau juguri de care.

Pentru că în localitate trăiesc şi români, şi maghiari, micul muzeu etnografic al pensionarei din Izvoru Mureşului oglindeşte armonia şi pacea care domnesc în comunitate.

Tinerii din Izvoru Mureşului sau cei care se trag din această zonă preţuiesc dragostea fostei profesoare pentru istoria încă vie a satului. Mulţi îi dăruiesc "vechiturile" cu drag.

"Şura cu vechituri" din Izvoru Mureşului este deschisă oricui bate la poarta Letiţiei Suciu. Fosta profesoară speră că munca ei de a aduna tot ce este autentic şi valoros în viaţa ţăranilor din zonă va face parte, cândva, din colecţia unui muzeu etnografic.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI