Știință contra cancer, cu bani europeni. Medici români, implicați într-un proiect de cercetare

31 ianuarie 2023, 20:59

Specialiști de prestigiu colaborează în cinci proiecte ca să ajute oamenii să prevină cancerul, iar dacă se îmbolnăvesc, să aibă șanse maxime de supraviețuire. Pregătesc şi metode de predicţie a îmbolnăvirii. De asemenea, și prevenţia va fi personalizată, nu doar terapia.

Pentru prevenția personalizată, cercetările se vor axa pe factorii de risc, dar și pe investigații. Dacă omul trăiește într-o zona poluată, fumează sau este expus la substanțe periculoase precum azbestul sau radonul, i se vor face tomografii computerizate cu doză mică de iradiere, pentru a evalua riscul de cancer pulmonar.

Medicii pot deja să detecteze mutații în gene care pot conduce la cancer. Aceștia vor folosi și inteligența artificială pentru a interpreta imaginile medicale și a alege terapia potrivită.

De asemenea, medicii vor putea analiza la distanță fiecare caz, în comisii multidisciplinare, și cu ajutorul dosarului electronic.

Toate descoperirile vor fi publicate pe o platformă digitală realizată de Politehnica din București. Va fi creată și o pagină web cu toate protocoalele de tratament disponibile în cancer.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite