”Sputnik Light”. Rusia a omologat vaccinul anti Covid monodoză

Vaccinul Sputnik Light
Vaccinul Sputnik Light
6 mai 2021, 17:46

”Sputnik Light” are o eficacitate de 79,4%, faţă de 91,6% în cazul Sputnik V, este creat pe o platformă de adenovirus uman bine studiată şi care s-a dovedit sigură şi eficace’, potrivit Fondului rus de investiţii directe.

Se estimează că o doză va costa mai puțin de 10 dolari.

Pe de altă parte, președintele rus s-a declarat favorabil ideii ridicării brevetelor pentru a accelera producţia şi distribuţia vaccinurilor la nivel global, după o propunere în acest sens venită din partea Statelor Unite. O idee faţă de care şi preşedintele francez Emmanuel Macron s-a declarat ”absolut favorabil”, în timp ce Germania a transmis că este ”deschisă” unei discuţii pe acest subiect.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: ”Desigur, Rusia ar susţine o asemenea abordare. În condiţiile actuale, aşa cum am spus-o de mai multe ori, nu trebuie să ne gândim la cum să obţinem un profit maxim, ci la modul în care să asigurăm securitatea oamenilor”.

Fondul rus de investiţii directe (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, a semnat contracte cu companii farmaceutice din Brazilia, India, China, Iran, Coreea de Sud, Kazahstan şi Belarus pentru producţia acestui ser, autorizat până în prezent în 61 de ţări.

În aprilie, agenţia braziliană de reglementare în sectorul sanitar, Anvisa, a respins autorizarea Sputnik V, pe motiv că dozele pe care le-a examinat conţineau o versiune activă a virusului ce provoacă răceala, justificare considerată de producătorul vaccinului drept un refuz motivat ”politic”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite