''Salvaţi şcolile româneşti din Ucraina''! Proteste în fața ambasadelor Ucrainei din București și Chișinău

Proteste în faţa ambasadelor Ucrainei de la Bucureşti şi Chişinău faţă de noua lege a învăţământului, adoptată în Parlamentul de la Kiev. Oamenii au cerut respectarea drepturilor minorităţilor şi menţinerea învăţământului în limba română.

16 Septembrie 2017, 14:13 (actualizat 16 Septembrie 2017, 19:57) Știrile TVR |
Proteste în fața ambasadelor Ucrainei din București și Chișinău
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Bucureşti, mai multe organizaţii din cadrul Alianţei pentru Centenar au pichetat sediul Ambasadei Ucrainei.

George Simion, organizatorul protestului: “Suntem solidari cu fraţii noştri din Cernăuţi şi cu cei din celelalte regiuni ale Ucrainei unde trăiesc români şi cerem ca şcolile românești să nu se închidă. Cerem preşedintelui Poroşenko să nu promulge această lege anti europeană”.

Clenciu Marian, preşedintele Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina: “Ucraina ştiu că a luat această măsură pentru a rezolva un diferent mult mai grav pe care îl are cu Rusia, dar pentru asta nu trebuie să distrugem celelalte minorităţi”.

Protestatarii solidari cu românii din Ucraina susţin că, prin noile măsuri, Kievul încalcă dreptul minorităţilor naţionale de a învăţa în limba maternă, iar legea va avea ca efect un proces de asimilare.

Noua lege a educaţiei prevede sistarea treptată a învăţământului în limba română şi învăţământ exclusiv în limba de stat ucraineană.

Rezultatul vizitei la Kiev a delegaţiei române a fost încheierea unui Protocol în care s-au consemnat divergenţele şi solicitarea adresată autorităţilor ucrainene de a cere avizul Comisiei de la Veneţia înainte ca legea să fie promulgată de Preşedintele Ucrainei.

Miniştrii afacerilor externe din România, Ungaria, Bulgaria şi Grecia au transmis o scrisoare comună omologului ucrainean şi secretarului general al Consiliului Europei în care îşi exprimă îngrijorarea şi profundul regret faţă de noua lege a educaţiei din Ucraina.

"În cadrul scrisorii se susține necesitatea de a folosi toate instrumentele aflate la dispoziţia Consiliului Europei și la nivelul OSCE pentru a asigura că noile dispoziții restrictive introduse de Legea Învățământului din Ucraina nu vor afecta protecția adecvată a drepturilor fundamentale ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Reamintim, de asemenea, că protecția drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina a fost semnalată permanent de partea română în dialogul cu partea ucraineană. Facilitarea soluţionării problemelor cu care se confruntă persoanele aparținând minorităților naționale reprezintă un angajament al statului român. Din acest punct de vedere considerăm esențială respectarea dreptului la educație în limba română pentru toate formele de învățământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecția persoanelor aparținând minorităților naționale.

România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituțional, economic și de a contribui la eforturile internaționale de sprijin, în coordonare cu partenerii noștri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene", se arată într-un comunicat al Ministerului român al Afacerilor Externe.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI