Șomajul se menține ridicat în rândul tinerilor. Mulți candidați fără experiență cer salarii pe care angajatorii le consideră prea mari

Găsirea unui loc de muncă poate fi o adevărată provocare pentru tineri. Rata șomajului se menține la un nivel de peste 22% în cazul celor cu vârste între 15 și 24 de ani. Specialiștii în recrutare spun că fenomenul a luat amploare mai ales în contextul inflației ridicate. Mulți candidați fără experiență cer salarii de încadrare pe care angajatorii le consideră însă prea mari.

01 Aprilie 2023, 18:55 Știrile TVR |

Mihaela, Ștefania și Răzvan sunt studenți în anul II în București. Fiecare dintre ei își caută primul loc de muncă. Au venit la târgul de cariere de la Sala Palatului să afle ce oferte au angajatorii.

"Aș vrea în jur de 3.000-4.000 de lei. Mi-aș dori foarte mult să lucrez și remote."

" Undeva la 3.500 cred că ar fi o sumă decentă."

"Dacă aș avea 3.000 de lei în mână, undeva chiria ar fi 1.500 de lei plus utilități. Să zicem că se duce în 2.000 de lei. Și aș rămâne cu 1.000 de lei în mână. Și asta ar însemna destul de puțin."

Companiile au pregătit oferte pentru tinerii aflați la debut. Dar angajarea lor nu este întotdeauna ușoară, spun responsabili de recrutare:

"Avem și situații în care deși facem efortul de a-i plimba prin tot procesul de selecție, constatăm că se răzgândesc înainte de ofertă sau, în cel mai rău caz, după ce ne-au dat un răspuns pozitiv."

"Poate vin cu o idee fals indusă din facultate cum că ai intrat azi în câmpul muncii, ai ajuns la un job stabil și peste 3 luni ai ai promovat. Sau șase luni."

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste intre 15 și 24 de ani se menține la peste 22%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Cerințele salariale considerate prea mari de angajatori reprezintă doar una dintre cauze, spun specialiștii:

"Din păcate, ei nu sunt foarte bine pregătiți din punct de vedere competențe pentru cerințele angajatorilor. Dar nici angajatorii nu vin în întâmpinarea nevoilor candidaților, deci adevărul este undeva la mijloc."

"Dependența de părinți și, mai ales, cultura asta de să stam cu toții împreună cât mai mult până cât mai târziu în viață și susținerea acordată până la vârste mari, evident, taie din independența tinerilor."

Experții în recrutare consideră că principala soluție rămâne dialogul: "Atât compania cât și candidatul e important să pună întrebările de clarificare astfel încât totul să fie pe față încă de la începutul colaborării."

Specialiștii mai recomandă tinerilor aflați la debut să completeze CV-ul cât mai corect și să se orienteze către firmele care investesc în creșterea lor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI