Șomaj tehnic pentru bugetari. Ludovic Orban: Toţi trebuie să preluăm pe umerii noștri din greutatea crizei

Prim-ministrul Ludovic Orban a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, urmând ca în cealaltă jumătate de lună să se afle într-o formă echivalentă şomajului tehnic.

09 Aprilie 2020, 17:24 (actualizat 09 Aprilie 2020, 20:09) Știrile TVR |
Șomaj tehnic pentru bugetari
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Premierul a anunțat categoriile de bugetari care NU vor fi vizate de măsura şomajului tehnic, pregatită de Guvern pentru sectorul public. Cadrele didactice, angajații din Sănătate, Interne, Apărare și o parte din cei din Ministerul Muncii nu vor intra în șomaj tehnic. Ceilalți salariați angajați la stat vor lucra doar jumătate din lună după programul normal, iar cealaltă jumătate stau acasă și primesc 75% din salariul de încadrare. Ordonanţa de urgență va fi aprobată probabil săptămâna viitoare.

Proiectul ordonanței de urgență, realizat de ministrul muncii, urmează să fie discutat cu fiecare ministru în parte, înainte de a fi aprobat de guvern.

"Vă solicit să analizaţi proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de doamna ministru Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situaţii. Toţi trebuie să preluăm pe umerii noştri din greutatea crizei care este provocată de această epidemie. La ora actuală sunt peste 1,5 milioane angajaţi din mediul privat, la care putem adăuga toţi cei care au activităţi în cadrul persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor familiale sau alte forme de activitate ale profesiilor liberale. Practic, nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize şi din cauza asta m-am hotărât împreună cu ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor să găsim o soluţie ca şi în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăţi printr-o formă de solidaritate", a declarat  Orban, în debutul şedinţei de Guvern.

Măsura se va aplica în toate instituțiile publice, inclusiv cele din subordinea Parlamentului și în unitățile autonome. În educație, va intra în șomaj tehnic doar personalul auxiliar. Liderii sindicali au discutat cu reprezentanții guvernului despre noua măsură, iar părerile sunt împărțite.

Premierul anunțase încă de miercuri seara că Guvernul pregătește o ordonanță de urgență, potrivit căreia angajații instituțiilor de stat neimplicate direct în combaterea epidemiei de coronavirus vor fi trimiși acasă în șomaj tehnic pentru 15 zile pe lună, urmând să revină la muncă după două săptămâni pentru a-i înlocui pe ceilalți. Tot atunci prim-ministrul a precizat că vor fi exceptate anumite categorii și a menționat angajații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asistență socială:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 26°C 26°C
IASI 19°C 23°C
CLUJ 20°C 22°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 27°C 24°C
BRASOV 19°C 22°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI