Mașina electrică rămâne doar un vis pentru români. Prețul piperat, de cel puțin 20.000 de euro, lipsa stațiilor de încărcare și durata prea mare de livrare îi fac pe șoferi reticenți la achiziții. Doar 10% din bugetul programului Rabla Plus a fost consumat. Între timp, fondurile alocate pentru achiziția mașinilor noi pe benzină și motorină au fost epuizate.
Dan Bordei este antrenor de înot la unul dintre cele mai prestigioase cluburi sportive din București. Din decembrie este proprietarul unui autoturism electric pentru care a plătit 46.000 de euro prin programul Rabla Plus.
Investiția lui a fost de 36.000 de euro, iar diferența de 10 mii de euro a achitat-o statul. Spune că "mașina eco" face toți banii.
A parcurs deja 4.000 de kilometri, dar numai în oraș. Evită deplasările lungi pentru că nu găsește stații de încărcare decât în orașe. Ar pierde timp prețios: la fiecare 250 de kilometri, bateria trebuie încărcată chiar și două ore. Lucrurile se complică și mai mult dacă apare o defecțiune.
Prețul piperat și lipsa stațiilor de încărcare pe șoselele principale sunt doar două dintre motivele pentru care românii nu se înghesuie să cumpere mașini electrice.
Din bugetul de 50 de milioane de lei alocat programului Rabla Plus, s-au cheltuit doar aproape șase milioane de lei. S-au înmatriculat peste 150 de mașini electrice, de peste opt ori mai multe ca în 2017. Între timp, s-au epuizat banii programului Rabla Clasic, prin care este finanțată achiziția de mașini noi pe benzină și motorină.