Șoferii forțează semaforul și trec pe roșu, chiar și în intersecții. Experiment Știrile TVR la Buzău

3 noiembrie 2022, 17:27

Într-una dintre intersecțiile din Buzău, echipa TVR a filmat mai multe mașini care trec pe roșu, chiar și după câteva secunde de la schimbarea culorii semaforului.

Echipa TVR a mai filmat și pe alte străzi și, de fiecare dată, au fost cazuri de mașini care au trecut pe roșu.

O contravenție pe care Codul rutier o pedepsește cu suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile. Însă numai dacă fapta este constatată de un polițist.

Astfel, numărul șoferilor sancționați este mult mai mic, în comparație cu situația reală din trafic.

Antonia Ioniță, corespondent TVR: Anul acesta, numai 188 de șoferi au fost sancționați pentru nerespectarea culorii roșu a semaforului în tot județul Buzău. Iar pe întreg anul trecut, 237.

Adică mai puțin de unul pe zi.

Șoferii ar putea fi sancționați mult mai ușor dacă s-ar folosi sistemele de monitorizare a traficului pe care multe dintre primăriile din țară le dețin.

În Buzău, spre exemplu, există deja 163 de camere în intersecții, iar în oraș va funcționa în curând un sistem integrat de monitorizare a traficului.

Ionuț Apostu, viceprimarul municipiului Buzău: Este un sistem inteligent care va permite inclusiv identificarea plăcuțelor de identificare ale autototurismelor aflate în rafic. Acest sistem, odată integrat și monitorizat de Poliția Locală, ne va permite să intervenim în timp real acolo unde este nevoie.

În Parlament există încă de anul trecut un proiect de lege care prevede sancționarea șoferilor pe baza imaginilor filmate de camerele de bord și de sistemele de supraveghere ale administrației publice locale.

Cătălin Condescu, președinte, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație: Trebuie să existe un proiect de lege numai de modificare a articolului privind modul de depistare a abaterilor şi de aplicare a sancţiunilor. Modificarea ar presupune posibilitatea utilizării acestor camere de supraveghere existente în prezent în majoritatea localităţilor şi administrate de consiliile locale, prin Poliţia Locală.

Și Uniunea Europeană consideră că România trebuie să ia măsuri rapid pentru mai multă siguranță pe șosele.

Ca să primească 35 de milioane de euro prin PNRR, Ministerul Transporturilor ar trebui să adopte până la sfârșitul anului o lege care să prevadă montarea a 500 de camere video, 300 de radare fixe și limitatoare de viteză pe drumurile publice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite