Șoferii cu probleme de sănătate, un pericol. Codul Rutier prevede că persoanele cu boli cardiovasculare sau neurologice grave, care au probleme cu alcoolul și drogurile, nu pot avea permis

25 martie 2023, 20:39

Momentul în care mașină iese de pe bandă și intră în plin în autovehiculele parcate a fost surprins pe camerele de supraveghere. Accidentul s-a produs în plină zi, în zona Foişorul de Foc din București. Din fericire, strada nu era aglomerată, iar în zonă nu se afla niciun pieton. Bărbatului i s-ar fi făcut rău, iar martorii care au filmat şi postat imaginile susțin că ar fi avut convulsii. Şoferul a primit imediat îngrijiri medicale. Incidentul s-a produs la doar câteva zile după ce la Galați un bărbat care abia stăpânea mașina a băgat spaima în localnici.

MEDIC VALENTIN BOLDEA, medic de familie: O persoană cu un Parkinson în stadiile 3-4, deci un stadiu avansat, are o coordonare motorie deficitară, lucru care poate afecta reflexele în trafic.

Oamenii au anunțat imediat poliția, iar șoferul, cetățean ucrainean, a fost amendat și a rămas timp de 60 de zile fără permis. Codul rutier prevede că persoanele cu boli cardiovasculare sau neurologice grave, care au probleme cu alcoolul și drogurile nu pot deține un permis de conducere valid. În cazul în care medicul de familie descoperă la un control de rutină că șoferul are o boală ce îi afectează capacitatea de a conduce, este obligat să îl trimită la o examinare de specialitate.

DACIANA TOMA, medic de familie, secretar Societatea Națională de Medicina Familiei: Se încearcă depistarea acelor situaţii care cu adevărat pun şoferul în incompatibilitate de a conduce un autoturism sau obligă şoferul să facă evaluări periodice. Un pacient în momentul în care este diagnosticat cu diabet ar trebui să facă o reevaluare la comisii. Cei din comisie se asigură că pacientul înţelege riscurile hipoglicemiei şi ştie cum să acţioneze.

În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, va comunica acest lucru imediat Poliției Rutiere, care va retrage permisul. Specialiștii în conducere defensivă atrag atenția că este foarte important cum acționăm, dacă ne confruntăm în trafic cu un șofer care circulă haotic.

SORIN ENE, specialist în conducere defensivă: Trebuie să oprim maşina pe loc. Să claxonăm, să dăm flash-uri, semnale luminoase către automobilele din faţă. Oameni care au asemenea afecţiuni nu ar trebui să posede un permis de conducere. Aceste crize nu pot fi preîntâmpinate.

Codul Rutier mai prevede că persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau neurologice își pot recupera permisele de conducere doar în cazuri excepționale, numai după ce afecțiunea a fost tratată, iar șoferul a primit un aviz de la medic.

CUM INTERVINE MEDICUL DE FAMILIE (Sursa: Codul Rutier)

Art. 22 (6)Medicul de familie, atunci când constată că o persoană din evidența sa, care posedă permis de conducere, prezintă afecțiuni medicale prevăzute în ordinul ministrului sănătății publice emis conform alin. (2), va solicita unității de asistență medicală autorizate examenul de specialitate necesar. În cazul în care unitatea de asistență medicală autorizată a stabilit că persoana este inaptă medical pentru a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, va comunica aceasta imediat poliției rutiere pe a cărei rază teritorială își desfășoară activitatea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite